top of page
Keresés
  • Krisztina Váradi

Kimonó – a japán nemzeti viselet

Japánra gondolva számtalan dolog eszünkbe juthat, de bizonyos, hogy ezek között előkelő helyen szerepel a kimonó. A kimonó, mely Japán nemzeti viseletének is tekinthető, a „kiru” és a „mono” szavak összetételével jött létre, és szó szerint azt jelenti: amit viselünk. Kezdetben ugyanis ezt a kifejezést használták általánosságban a ruhára, később korlátozódott le a mai értelemben ismert tartalomra.


A kimonó eredetét nehéz megnevezni, az azonban valószínűnek tűnik, hogy kínai hatásra kezdték el Japánban is viselni valamikor a 7. század környékén. Az első kimonó szerű darabok ugyanis a 600-as évekből valók. Előtte inkább a férfiak nadrágot és inget, míg a nők rövidebb kabátot és szoknyát viseltek. Az igazi áttörést azonban a Heian-kor jelentette a 8. századtól kezdve. Ekkor vált általánossá a nők esetében a kimonó, illetve ekkor jelent meg a köntösszerű viselet a férfiak körében is.


A kimonó kiterítve „T” betűt formáz, két oldala szimmetrikus, ujjai pedig lefelé bővülnek. A kimonó anyagának mértékegysége a tan (12 m x 37 cm), a legtöbb kimonó 1 tan hosszú. Kivételt képez ez alól a gésák kimonója, amely 2 tan hosszú. A kimonó viselésének szigorú szabálya van: minden esetben a bal oldalt hajtják a jobbra, fordítva kizárólag a halottak esetén, mert élő embernek szerencsétlenséget hoz. Megkülönböztetünk férfi és női, valamint esküvői kimonót. Ezek formájukban nem térnek el, díszítésükben és anyaghasználatukban azonban igen.34 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page