top of page
Keresés
  • Krisztina Váradi

Kígyógyümölcs

A kígyógyümölcs a szalakkapálma termése. Nevét a kígyó bőréhez nagyon hasonló héjáról kapta, de hívják még kígyószilvának és sárkányszemnek is. A szalakkapálma eredetileg Indonéziában őshonos, de szép számban előfordul Thaiföldön és Malajziában is. Ez egy egészen alacsony pálma, hiszen legfeljebb két méterre nő meg. Levelei ellenben akár 3-7 méteresek is lehetnek. A levelek külső fele fényes, míg belseje matt és tüskés.


Érdekessége, hogy maga a gyümölcs a talaj közelében nő. A kígyógyümölcs körte alakú, méretre azonban kb. akkora, mint a füge, általában 3-4 centiméter, a súlya pedig 50-100 gramm. Az íze savanykás, és egy kicsit hasonlít az ananászéhoz, de vannak olyanok is, akik inkább arról számoltak be, hogy az eper vagy a cseresznye ízéhez hasonlít.


A gyümölcs héját viszonylag könnyű lehúzni. Minden gyümölcsben 3 gerezdet találunk: egy nagyobbat és két kisebbet. Mindegyik gerezdben egy-egy mag található. Állaga a cseresznyéhez hasonló, kissé keményebb, azonban lédús, viszont hámozás után érdemes azonnal fogyasztani, ugyanis könnyen kiszárad. Fontos, hogy a kígyógyümölcs húsa sohasem puha. Ha azt tapasztalod, hogy megpuhult, az arra utal, hogy túlérett, vagy megromlott, mert helytelenül tárolták.


A gyümölcsöt általában nyersen fogyasztjuk, de kiváló salátába is. Készítenek belőle lekvárt is, és meglepően jól működik húsokkal, különösen halételekkel együtt.



760 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page