top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Kígyógyümölcs

A kígyógyümölcs a szalakkapálma termése. Nevét a kígyó bőréhez nagyon hasonló héjáról kapta, de hívják még kígyószilvának és sárkányszemnek is. A szalakkapálma eredetileg Indonéziában őshonos, de szép számban előfordul Thaiföldön és Malajziában is. Ez egy egészen alacsony pálma, hiszen legfeljebb két méterre nő meg. Levelei ellenben akár 3-7 méteresek is lehetnek. A levelek külső fele fényes, míg belseje matt és tüskés.


Érdekessége, hogy maga a gyümölcs a talaj közelében nő. A kígyógyümölcs körte alakú, méretre azonban kb. akkora, mint a füge, általában 3-4 centiméter, a súlya pedig 50-100 gramm. Az íze savanykás, és egy kicsit hasonlít az ananászéhoz, de vannak olyanok is, akik inkább arról számoltak be, hogy az eper vagy a cseresznye ízéhez hasonlít.


A gyümölcs héját viszonylag könnyű lehúzni. Minden gyümölcsben 3 gerezdet találunk: egy nagyobbat és két kisebbet. Mindegyik gerezdben egy-egy mag található. Állaga a cseresznyéhez hasonló, kissé keményebb, azonban lédús, viszont hámozás után érdemes azonnal fogyasztani, ugyanis könnyen kiszárad. Fontos, hogy a kígyógyümölcs húsa sohasem puha. Ha azt tapasztalod, hogy megpuhult, az arra utal, hogy túlérett, vagy megromlott, mert helytelenül tárolták.


A gyümölcsöt általában nyersen fogyasztjuk, de kiváló salátába is. Készítenek belőle lekvárt is, és meglepően jól működik húsokkal, különösen halételekkel együtt.1 000 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page