Krisztina Váradi
Karaage
A karaage vagy más néven japán sült csirke közkedvelt csemege az egész országban, de talán nem túlzás azt állítani, hogy az egész világon. És bár karaage alatt elsősorban a sült csirkét értjük, maga a kifejezés eredetileg nem az ételre, hanem annak elkészítési módjára utalt. A húst először szójaszósz és fokhagyma keverékében pácolják, majd burgonyakeményítőben forgatják, és úgy sütik ki bő olajban.
A karaage igazi street food étel, hiszen az ízletes csirkefalatokat nem csupán elfogyasztani, elkészíteni is végtelenül egyszerű. A legfinomabb felsőcombból, de nyugodtan készülhet csirkemellből is, ha azt jobban szereted. Először is készítsd el a marinádot: szójaszószba törj fokhagymát, keverj bele borsot, reszelj bele egy kis gyömbért, és adj hozzá egy kis szakét. Ebben a pácban legalább egy órán keresztül álljon a hús.
Ez idő alatt serpenyőben forrósíts fel annyi olajat, hogy az bőven ellepje a csirkefalatokat. Sütés előtt a húst forgasd burgonyakeményítőbe, majd a forró olajban süsd pirosra és ropogósra. Ha azt akarod, hogy a bundája igazán ropogós legyen, kétszer süsd meg: először süsd egy percig, majd másodszor már készre. Azonnal tálald és még frissen, melegen fogyaszd!
