top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Minden, amit a kapszulahotelekről érdemes tudni!

Az első kapszulahotel az Oszaka Umeda körzetében az 1979-ben megnyitott Capsule Inn Osaka volt, amit Kurokava Kiso tervezett Japánban. Ez a különleges szállodatípus olcsó éjszakai szállást biztosít azoknak, akik nem tartanak igényt a hagyományos szállodai szolgáltatásokra és megelégszenek kisebb térrel is.

De nézzük meg közelebbről, hogy mit kell tudni egy-egy ilyen hotelről, amivel szinte csak Japánban találkozhatunk, hiszen ez az ötlet - a love hotelekkel ellentétben -, nem indult világhódító útra.

Tényleg kapszula? A válasz: igen! - a vendégek számára egy körülbelül 2 méter × 1 méter × 1,25 méter műanyag kapszula áll rendelkezésére, ami gyakorlatban pusztán a kényelmes alvás biztosítására szolgál.

A modern világ néhány új funkció igényét is magával hozta, így nem ritka, hogy egy-egy kapszula televízióval, játékkonzollal és vezeték nélküli internetkapcsolattal van felszerelve. A kapszulák struktúrája sokban hasonlít az emeletes ágyak elrendezésére, csak ezek zártabb kivitelűek, a magasabb kapszulákhoz történő feljutást fellépők segítik. Természetesen ezekben nincs elegendő hely a csomagoknak, így ahhoz külön szekrényeket biztosít a szállásadó. Kik használják?

Főként japán férfiak, akik olcsó szállást keresnek egy-egy éjszakára. Sokszor emlegetik buli utáni szállásként is, ha az illuminált állapotban lévő személy nem akar olyan állapotban hazamenni, akkor egyszerűen megszáll egy kapszulában.

Szélsőséges esetben előfordul, hogy a munkanélküli vagy kiskeresetű emberek kényszerből ide szorulnak, akik bizony egész hónapban bérelnek egy kapszulát. De napjainkban igen népszerűvé vált a turisták körében is, hiszen a közlekedés szempontjából központi helyeken találnak kapszulahoteleket, emellett pedig felejthetetlen élmény egy ilyen helyen megszállni. 5 jó tanács, ha kapszulahotelben szállnánk meg 1. Legyen nálunk aprópénz! A szálláson belül mindenért külön díjat számolnak fel, így a fürdésért, a vízért, az étkezésért, ezekért általában apróval kell pluszban fizetnünk. 2. A méretek, a magasság! Azt már látjuk, hogy a kapszula nem túl nagy, így bizony egy magasabb ember igazán kényelmetlenül érezheti magát benne, ha érintettek vagyunk, kétszer gondoljuk meg, hogy megfelelő szállás-e számunkra egy ilyen hotel. 3. Zajongás és kellemetlen szagok! Van olyan hotel, ahol 700 kapszula is található, és mivel az emberek igen közel vannak egymáshoz, így a szagok kellemetlenné válhatnak, illetve a csend sem garantált, bár utóbbit egy füldugóval könnyen orvosolhatjuk. 4. Nem koedukált! Külön van a férfi és női rész, ami között nem lehet átjárni, ha párunkkal vagyunk, nem biztos, hogy ez a megfelelő szállásforma.

5. Youth hostel vs. kapszulahotel: melyiket válasszuk?

Japánban sok youth hostel is található hasonló áron, ezekben viszont a magánszféra teljesen megszűnik, illetve értékeinket is nehezebb biztonságba helyezni, ehelyett okos megoldás egy kapszulahotel.59 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page