top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Kaiseki

A kaiseki a japán csúcsgasztronómia remeke napjainkban. Maga a kifejezés egy többfogásos vacsorát takar, aminek eredete egészen a tea-szertartásokon felszolgált egyszerű ételekig vezethető vissza. Később azonban az arisztokrácia körében nagy népszerűségre tett szert, és elnyerte mai formáját, azaz a gondosan előkészített, általában idényjellegű alapanyagokból összeállított vacsorát, melyet speciális éttermekben szolgálnak fel.


A kaiseki során szigorú sorrendet kell tartani. Az étkezés minden esetben egy pohár alkohollal kezdődik, amelyet az előétel követ. A falatnyi finomságokat egy hosszú tányéron tálalják, amelyről mindenki kedve szerint csipegethet. A kaiseki esetében nem csupán az íznek és a látványnak van fontos szerepe, de a különféle főzési technikáknak is, ezért a főétel tálalásakor ezen technikák megjelennek.


A főfogás levessel kezdődik majd ezt követi a sashimi, azaz a vékonyra szeletelt nyers hal, melyet általában szójaszósszal és wasabival együtt tálalnak. Ezután következik a nimono, vagyis a párolt zöldségek, húsok és tenger gyümölcsei; majd a yakimono, mely grilezett ételeket jelent. A főfogások sorát pedig a rántott, majd a ecetes ételek zárják. A desszert előtt szolgálják fel a shokujit, mely rizsből, miso levesből és savanyúságból áll. A vacsorát végül könnyű desszerttel zárják.15 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page