top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Kadomatsu

Egymás után dőlnek meg a melegrekordok itthon, ezért legalább gondolatban utazzunk egy kicsit a télbe. Mai témánk ugyanis a kadomatsu lesz. Ha a legegyszerűbben szeretnénk megmagyarázni, hogy ez mi is, akkor annyit mondanánk, hogy a japán karácsonyfa. Annál azonban egy kicsit több, de, hogy pontosan mi, az most kiderül!


A kadomatsu egy tradicionális japán dekorelem, amit hagyományosan december közepén – napjainkban a nyugati karácsony hatására már inkább december 24-én – állítanak fel, és egészen január 7-ig áll. A kadomatsu a házak bejáratánál találhatjuk, és mindig kettőt készítenek belőle, mert az egyik a nőt, a másik pedig a férfit jelképezi. A kadomatsunak különleges erőt tulajdonítanak, mert úgy tartják, hogy bő termést, áldást és egészséget hoz a ház népének.


Eredetileg fenyőből készült, mára azonban leginkább bambuszból készítik, a fenyőnek már csupán díszítő szerepe van. A domináns színek a fehér, a piros és az arany, ezzel dekorálják. Központi eleme a három bambuszrúd, amely ugyancsak szimbolikus jelentéssel bír: a legnagyobb az eget, a legkisebb a földet, míg a harmadik magát az embert szimbolizálja.15 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page