top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Kínai ánizs

A csillagánizs – amely kínai ánizs néven is ismert – egy Délnyugat-Kínában őshonos fűszernövény, de előszeretettel használják Indiában, Japánban, Laoszban, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Jamaicában is. Kínában már i.e. 1000 körül ismerték, Európába azonban csak a 16. század végén került egy angol utazónak köszönhetően. Nevét különleges megjelenésének köszönheti, ugyanis a termése csillagra hasonlít.


A kínai ánizs íze és aromája nagyban hasonlít a sima ánizséhoz, azonban annál kicsit intenzívebb. Nagyon jól passzol a különféle húsokhoz (pl.: hal, marha, csirke, bárány), de remekül működik gyümölcsökkel, sőt, zöldségekkel is. Előszeretettel adják süteményekhez, kompótokhoz, lekvárokhoz, és gyakran készítenek belőle likőrt is.


A csillagánizs azonban nem csak a konyhában közkedvelt, ugyanis a hagyományos kínai orvoslás is előszeretettel alkalmazza. Görcsoldó hatása miatt ajánlják reumatikus panaszok esetén, de emésztési – és gyomorbántalmakra is hatékony. Akár kisbabáknak is adható, ugyanis kiváló a csecsemőkori kólikával szemben is. Influenza idején is rendkívül hatásos, antibakteriális és köptető hatása miatt pedig köhögéscsillapítóként is használatos.16 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page