top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Jim Corbett Nemzeti Park

A Jim Corbett Nemzeti Park India legelső nemzeti parkja, melyet 1936-ban alapítottak a bengáli tigris védelmének érdekében, akkor még Hailey Nemzeti Parkként. 1957-ben keresztelték át. A dolog pikantériája, hogy a bengáli tigrisek védelmére létrehozott park pont annak a Jim Corbettnek a nevét vette fel, aki hosszú éveken vadászott Indiában tigrisekre és leopárdokra. Bár ő maga azt állította, hogy kizárólag emberevő fenevadakat ölt le, utóbb kiderült, hogy ez nem mindig volt így. Mindenesetre nyugdíjas éveit a tigrisek fotózásának és védelmének szentelte, és segített a nemzeti park megalapításában, mely később a nevét is felvette.


A park területe 520 négyzetkilométer és a bengáli tigris mellett 110 fafajnak, 50 emlősfajnak, 580 madárfajnak és 25 hüllőfajnak ad otthont. Igazi paradicsom a vadállatok számára, hiszen több, mint 70 százalékát erdő borítja, a maradék területen pedig dombok, mocsaras lápok és egy nagy tó található. A parkban júliustól szeptemberig esik az eső, és bár nappal kellemes az idő, éjszakára erőteljesen lehűl.


Annak ellenére, hogy a Jim Corbett Nemzeti Park a vadon élő állatok – kiemelten pedig a bengáli tigris – védelmére jött létre, és még napjainkban is ez az elsődleges célja, a turizmus ide is begyűrűzött. A tigrisek és elefántok rengeteg turistát vonzanak, ezért évről évre többszázezren keresik fel. Ez gondot okoz, hiszen a turisták zajosak, szemetelnek és zavarják az állatokat, valamint a látogatók számának növekedésének következtében a talaj minősége is romlott, ami a növényfajok csökkenését eredményezte. Emiatt a park ökoszisztémájának megóvása komoly kihívás a park üzemeltetőjének.


136 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page