top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Az “ojama shimasu” - avagy hogyan köszönnek Japánban?

Az “ojama shimasu” - avagy hogyan köszönnek Japánban? Már megszokhattuk, hogy a japán etikett merőben eltér az európai szokásoktól, legyen szó például az ajándékozásról vagy a borravaló elfogadásáról, amikről már korábban írtunk.

Most a szigetország üdvözléshez kapcsolódó szokásait mutatjuk be, hiszen kiemelt szerepe van a kultúrájukban, nézzük, hogy mikor, miként köszönnek egymásnak. Az első találkozás Sokszor mi is használjuk az: “Örülök, hogy találkoztunk!” köszöntőmondatot egy friss ismeretség kapcsán, a japánoknál szintén így van, de ott kötelező érvényű a “hajimemashite”-val való üdvözlés.

A megérkezés és távozás Érkezéskor az “ojama shimasu”-val köszöntik a másik felet,viszont ezt soha nem használják a saját házukban, hiszen a kifejezés úgy fordítható, hogy ‘zavarni foglak’ vagy az ‘utadba kerülök’. Ha idegen vagy más házába, portájára érkezik valaki, akkor ez az illedelmes köszönés.

Távozáskor praktikusan az “ojama shimasu” múlt idejű kifejezésével köszönnek el, ez így hangzik: “ojama shimashita”. Általános üdvözlések Délelőtt 11-ig használják az “ohayō gozaimasu”-t, ami a ‘Jó reggelt!’-et jelenti, viszont ha aznap nem találkoztunk az illetővel, akkor szintén a fent említett szókapcsolattal köszöntik őt - napszaktól függetlenül. Napközben a “konnichiwa” használatos, míg este már a “konbanwa”, amik a ‘Jó napot!’ és ‘Jó estét!’ megfelelői. A ‘Jó éjszakát!’ pedig az “oyasumi nasai”-val kívánnak.1 216 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page