top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Fűszerek és különleges alapanyagok Japánban

Azt már tudjuk, hogy a szigetországban a konyhaművészetre nagy hangsúlyt fektetnek, kiemelt szerepe van a mindennapokban. Különlegesnek azonban nemcsak európaiként láthatjuk a japán konyhát, hanem még a környékbeli országok is ámulattal ízlelik és szemlélik az ottani ételeket, hiszen olyan földrajzilag elszigetelt és egzotikumokban gazdag országról van szó, ahol az egyedi “kincseiket” a gasztronómiában is gyakran megmutatják.

Az alapjellemzők

Az egyik legfontosabb alapanyaguk a rizs, illetve előszeretettel fogyasztanak nyers ételeket, jó példa erre a közismert szushi. Étkezési ritmusukat tekintve az ebéd helyett náluk a vacsora áll a középpontban, itt akár több fogást is felvonultatnak, előtte pedig tradicionálisan egy gyűszűnyi szakét isznak.

A fogásokban inkább több kisebb adag a jellemző, mintsem a klasszikus főétel megközelítése, a kihozott fogásokból az étkezés résztvevői pedig szabadon válogathatnak. Az étkezés fontos része a teafogyasztás is, amit a legtöbb étteremben ingyen biztosítanak a vendégeknek.

6 különleges és fontos Japán alapanyag 1. A legtöbbet használt

Ez nem mást mint a szójaszósz, ami szójababból, vízből, sóból, pirított gabonákból és speciális gombakultúrából erjesztéssel készül. Rengeteg különböző fajtával, ízzel, színnel találkozhatunk, a szósz használható főzéshez, sütéshez, levesekhez, szószok készítéséhez, marináláshoz vagy egyszerűen csak mártogatósként. 2. Édesített rizsbor A mirin nagyon alacsony alkoholtartalmú, szirupos állagú rizsbor, ami alapja a teriyaki szósznak, de széleskörűen használják: levesekbe és halételekhez is. Érdekesség, hogy míg cukortartalma extrém magas, akár 50%-os is lehet, addig alkoholértéke mindössze 10% körüli.

3. A pelyhekre gyalult tonhal

Ez bizony a Bonito pehely, ami a csíkoshasú tonhal törzséből készül, és az egyik népszerű japán étel: a dashi elengedhetetlen és jellegzetes alapanyaga. Szárított, füstölt és fermentált halból készül, ennek köszönheti ízét.

4. Az ehető alga Japán kikötőiben külön termelnek fogyasztási célú algát, ami a kombu, ez szintén sokféleképpen felhasználható.


5. A zöldtorma Másnéven: a wasabi, ezzel a legtöbb esetben porként vagy paszta formájában találkozhatunk már idehaza is, kedvelt fűszer, és pont kellemes mértékben pikáns, csípős. De ne tévesszen meg minket a torma név, a hazainál viszont sokkal csípősebb! A szusi mellé előszeretettel szolgálják fel, de por formában tökéletes fűszernek is, amit tésztákba, töltelékekbe, szószokba használnak ízesítőelemként.

6. A tradicionális ecet Nem is készülhetne másból mint a rizsből! A rizsecet íze elég erőteljes, intenzív, színe viszont teljesen tiszta, átlátszó. A legtöbbször mártogatósokba, szószokhoz - és ahogy mi is a saját ecetünket - salátaöntetekhez szokták használni.


57 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page