top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Hongkong

Hongkong minden szempontból igazán különleges, és ez nem csupán államformájának köszönhető. A városállam ugyanis Kína két különleges közigazgatási területének az egyike. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a kínaitól eltérő jogrendszere, saját törvényei, saját nyelve, saját pénzneme van, a honvédelmi és diplomáciai ügyekben nem dönthet önállóan, ezen ügyekben kötődik Kínához. Természetesen a hongkongiak egyik legnagyobb vágya, hogy ezt a béklyót ledobják és teljesen függetlenedjenek.


Egy másik országtól való függés pedig nem idegen számukra, ugyanis az ország 150 évig volt brit gyarmat, aminek köszönhetően egyébként a lakosság 95%-a beszél angolul – igaz, egy egészen egyedi akcentussal – és a mai napig bal oldalon közlekednek. Azonban valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy kis mérete ellenére Hongkong a világ vezető kereskedelmi és gazdasági központjainak egyike.


Hongkong a turisták kedvelt célpontja, így nem csoda, hogy volt olyan év, amikor a Budapest méretű országot 42 kiránduló turista kereste fel. A városállam nem szűkölködik látnivalókban sem. Amellett, hogy itt található a világ legnagyobb ülő Buddhája, valamint a világ leghosszabb mozgólépcsője és függőhídja is, van itt Madame Tussaud panoptikuma, Csillagok sétánya, de Noé bárkájának élethű mása is. És ha itt jársz, ne hagyd ki a piacokat sem, ahol szó szerint bármit lehet kapni.


3 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page