top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Hogyan ünneplik a karácsonyt Ázsiában?

Annak ellenére, hogy Ázsiában csak kis számban élnek keresztények, a karácsonyt ők is ünneplik, valamint a karácsony szelleme átlengi egész Ázsiát, ha nem is azért, amiért minket. Így Ázsiában is megtartják a karácsonyt, csak egy kicsit másként és gyakran mást jelent számukra, mint számunkra.


Japánban például karácsonykor az emberek szívesen küldenek egymásnak kalligrafikus írással írt üdvözlőlapot. Azonban van egy – számunkra – különös kitétel: a karácsonnyal összefüggésben sehol sem szerepelhet a piros szín, így az üdvözlőlapokon sem. Míg Európában és Amerikában összeforrt ez a szín az ünneppel, addig Japánban a piros a gyász színe, ezért mellőzik karácsonykor.


Az Indiában élő keresztények szintén megemlékeznek a karácsonyról, még fát is díszítenek. Azonban az éghajlati sajátosságok miatt itt nem fenyőt, hanem mangó – vagy banánfát állítanak, és leggyakrabban gyümölcsből, vagy a természetes anyagokból, kézzel készített díszeket használnak.


Kínában inkább kereskedelmi szempontból fogják meg az ünnepet. Nagyjából a lakosság 1%-a keresztény, ők általában templomban mennek ilyenkor. Ami viszont szembe ötlőbb, hogy a kínai nagyvárosokban szeretnék megteremteni a decemberi vásárlási lázat, ezzel is felpörgetve a gazdaságot, ezért nem ritka, hogy az áruházakat feldíszítik és karácsonyi zene szól az üzletekben.


Fülöp-szigetek kivételnek számít Ázsiában, ugyanis az ország keresztény, így a kontinensen itt igazán megélik az ünnepet. Az ország lakossága mélyen vallásos, és annak ellenére, hogy karácsonykor enyhe az idő, nem ritka, hogy a nap is süt, minden kellékével együtt ünneplik a karácsonyt. Fenyőt állítanak fenyőt, karácsonyi dalokat énekelnek és pulykát sütnek.92 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page