top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Himeji kastély – A fehér kócsag

A Himeji kastély Japán egyik legnagyobb, sokak szerint pedig egyben a legszebb kastélya is. Annak ellenére, hogy 1993-ban a japán helyszínek közül elsőként vették fel az UNESCO Világörökségi Listájára, hét és fél százados történelme során több akarták lebontani vagy lerombolni, azonban szerencsére minden alkalommal megmenekült.


A kastélyt eredetileg 1333-ban építették, azonban ezt követően több alkalommal lebontották, újjáépítették, kibővítették, míg az 1600-as évek elejére elérte mai, végleges formáját. A Himeji a japán kastélyépítészet remeke, mely közel 50 toronyból, összesen pedig 83 épületből álló komplexum. Magát a kastélyt a 46,4 méter magas központi torony alkotja három melléktoronnyal. A kastélyt „fehér kócsag” néven is szokták emlegetni, ugyanis falai speciális, éghetetlen fehér agyaggal vannak tapasztva, amelynek köszönhetően vakító fehér színben pompázik.


A Himeji talán a világ legszerencsésebb kastélya, ugyanis számtalan megpróbáltatást túlélt és megúszott épen. Ilyen volt a Himejit ért bombatámadás 1945-ben, amelyet a vár teljesen sértetlenül túlélt annak ellenére, hogy a város nagyrésze elpusztult. Az amerikaiak egyébként a kastélyra is dobtak egy bombát, azonban az a szerencsének köszönhetően nem robbant fel, így a kastély nem sérült. A Himeji továbbá teljesen sértetlenül megúszta az 1995-ös kobei földrengést is.


A kastély 1871-ig volt lakott, ekkor pedig aukcióra bocsátották. Egy himeji lakos vásárolta meg mai áron átszámolva nagyjából félmillió forintért. Ő maga le akarta bontani a kastélyt, azonban a munkálatok annyira költségesek lettek volna, hogy inkább nem kezdett bele. És milyen jól tette! Így ugyanis a Himeji kastély a mai napig látogatható, és megcsodálható teljes pompájában. Nem véletlen, hogy igazi turista célponttá vált, évente kb. egymillióan keresik fel.

83 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page