top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Hennafestés

A hennafestés az egész világon ismert, bár kétségtelen, hogy a mai napig Dél-Ázsiában és a Közel-Keleten a legnépszerűbb, ahol évezredek óta a különféle ünnepségek elmaradhatatlan kelléke. Indiában például az esküvő előtt mind a menyasszonyt, mind a vőlegényt hennával díszítik. Szokás henna tetoválásnak is nevezni, bár a tetováláshoz mindössze annyi köze van, hogy a hennával is mintákat rajzolhatunk a bőrre.


A hennafestéket a Lawsonia Inermis nevű kisméretű bokor szárított leveleiből készítik. A leveleket porrá őrlik, majd forró vízzel, és különböző gyógynövényekkel keverik el, míg homogén paszta nem lesz belőle. A fekete hennához fémet is tesznek, ami megadja jellegzetes színét.


A hennafestéket tubusba töltve, vagy vékony ecsettel viszik fel a bőrre. A festéknek legalább egy órán keresztül kell száradnia, de a legjobb, ha akár egész éjszaka fent marad a bőrön. Száradás után egyszerűen csak le kell dörzsölni, és a minta azonnal kirajzolódik a bőrön, ám végleges színét általában két nap múlva éri el.14 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page