Keresés
  • Krisztina Váradi

Gobo (bojtorján)

A bojtorjángyökér hazánkban inkább gyógyhatásáról ismert, azonban Ázsiában – azon belül is elsősorban Japánban – szívesen fogyasztják csemegeként is. A bojtorján ugyanis egy egészen különleges zöldség tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A bojtorjángyökér a bogáncsfélék családjába tartozik, akár csak az articsóka, amelyre hasonlít is az íze. Gyökere vékony és hosszú, általában barnás színű.


A bojtorjángyökér – vagy ahogyan Ázsiában ismerik: gobo – megjelenésében leginkább a petrezselyemgyökérre hasonlít, és ugyanolyan módon hámozható. Fogyasztható akár nyersen is, vagy salátákban. Mivel felszeletelve nagyon gyorsan barnul, érdemes ilyenkor citromos vízbe áztatni azért hogy ezt elkerüljük. Másik népszerű elkészítése a serpenyőben való sütés. Egyszerűen csak szeleteljük fel, forgassuk meg olíva olajban és sóban, majd süssük ropogósra a sütőben. Tálaláskor hintsük meg szójaszósszal és szezámmaggal.


A gobo pedig nem csak kifejezetten ízletes, hanem rendkívül egészséges. Gazdag ásványi anyagokban, magnéziumban, káliumban, kálciumban, foszforban és antioxidánsokban is. Ennek köszönhetően nagyon jó baktérium, gombaölő és fertőtlenítő hatású, így kiváló különféle bőrbetegségek, érelmeszesedés, illetve fertőzések esetén.



3 megtekintés0 hozzászólás