top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Kiyomizu-dera

A Kiyomizu-dera, azaz a tiszta víz temploma Kiotó város egyik legismertebb látványossága. A templomot 798-ban építették a 11 fejű Kannon tiszteletére, azaz régebbi, mint maga a város. A századok során ugyan többször megsemmisült, de minden alkalommal újjáépítették. Mai formáját a 17. században nyerte el. 1994-ben a templom felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A templom leginkább a szögek nélkül épített főcsarnokáról és annak nagy verandájáról ismert, melyek egy nagy szakadék fölött találhatók, és ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész városra, valamint az alatta található vízesésre. Az Otowa-vízesés vize három különálló patakra oszlik, és mindhárom pataknak különleges erőt tulajdonítanak. Az egyik hosszú életet, a másik iskolai sikereket, míg a harmadik szerencsés szerelmi életet eredményez, azonban azt fontos tudni, hogy nem illik egyszerre mindháromból inni.

Nem a vízesés vize az egyetlen, ami szerencsét hoz a templomban. A főcsarnokban található Jishu, a szeretet és a párkeresés istenségének a szentélye. A szentély előtt egymástól 18 méterre van két nagy kő. A hiedelem szerint, ha az egyik kőtől elindulva csukott szemmel megtalálod a másik követ, szerencséd lesz a szerelemben.

A főcsarnok mellett található az Okunoin szentély, ahol Buddha tiszteletére emelet csarnokokat látogathatunk meg. Itt van egy kisebb terem is 200 kőszoborral, amely Jizonak, a gyermekek és az utazók védelmezőjének a szentélye. A templom területének déli végén áll a Koyasu pagoda, amiről azt tartják, hogy egy ott tett látogatás könnyű és biztonságos szülést eredményez.
23 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page