top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Ellora barlangok

A világhírű Ellora barlangtemplomok Indiában, Ellora községtől nem messze találhatók. A mesterségesen kifaragott barlangkomplexum 34 templomot foglal magában, és nem csupán a szobrászat, de a tolerancia remekművei is ezek a sziklába vájt kolostorok. Az Ellora barlangtemplomok ugyanis három vallásnak is otthonául szolgáltak: a buddhizmus, a hinduizmus és a dzsainizmus is jól megfértek egymás mellett abban az időben.


Ellorában összesen 34 sziklakolostor található, melyből 12 buddhista, 17 hindu és mindössze 5 dzsaina. A templomokat 600 és 1000 között készítették a hívek. 600 és 800 között a buddhisták, 600 és 900 között a hinduk, míg végül 800 és 1000 között a dzsainák. A három vallás templomai természetesen különböznek egymástól.


A kutatások szerint a buddhista barlangok a legrégebbiek. Általában többszintesek, és kevésbé díszítettek. A buddhista templomok kolostorként is működtek, ezért hálótermeket is faragtak a sziklákba. A buddhista templomokhoz képest a hindu templomok kifejezetten díszesek, és faragványaik egész történeteket mondanak el. Mégis a legkülönlegesebb az öt dzsaina templom egyike, a Kailasa templom, melynek az a különlegessége, hogy egyetlen bazaltsziklából faragták ki fentről lefelé.


A templomok látogathatók, és rengeteg turistát vonzanak évről évre. A könnyebb beazonosíthatóság és tájékozódás érdekében az összes templom sorszámot kapott. A számozás a déli oldalról, azaz a buddhista barlangok felől kezdődik. A barlangtemplomok együttese 1983 óta az UNESCO kulturális világörökségének része, feltárása és kutatása pedig a mai napig folyik.


43 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page