top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Elefántháton túrázni - kipróbálnád?

Dzsungeltúra elefántháton? Thaiföldön járva van erre lehetőségünk, a hatalmas állatok hátáról csodálhatjuk meg az esőerdőt, a vadon hangjait hallgatva, relaxálva, megpihenve. Nem csoda, hogy ez az egyik legnépszerűbb program, ha igénybe vennénk, akkor az: elephant trekking vagy elephant safari kiírásokat kell keresnünk. Hagyomány?

Egész Délkelet-Ázsiában lehetőség nyílik ilyen programon részt venni turistaként, de Thaiföldön nyúlik a legkorábbra vissza ennek a hagyománya, hiszen életvitelszerűen együtt éltek/élnek ezekkel az óriás állatokkal. (Érdekesség: száz éve még százezer elefánt élt az országban, így a mindennapi élet részei voltak az ormányosok.)

Hogyan néz ki egy ilyen túra?

A legtöbb túra egy esőerdei útvonal körbejárását kínálja, néhol egy-egy vízesésnél lehet megpihenni, majd visszaindulni. A túrák ideje húsz perc és másfél óra között szokott lenni, természetesen az ár is ettől függ majd (500-1200 baht/fő). Minden túra elején néhány percig “barátkozni”, ismerkedni kell az állattal, így nagyobb magabiztossággal ülünk fel az állat hátára.

A programot színesítheti: a patakba gázolás, fürdőzés vagy akár az elefántetetés is. Sok helyen divat még az elefántshow, ez hasonlít az itthoni cirkuszokban tapasztalható mutatványokhoz, csak szabadtéri környezetben, ha ilyet néznénk meg, akkor viszont biztosan felárral kell számolni.

Hogyan utazunk majd? Mire számítsunk?

Az ormányoson ülve bizony nagy billegést tapasztalhatunk majd, így érdemes kapaszkodni, elől sétáló túravezetőnk fogja az iramot diktálni, ők már tapasztaltan ismerik az útvonalat, így emiatt nem kell aggódnunk. Az elefánt “nyereg” valójában egy kétszemélyes pad, ami az állat hátára van kötözve és két embert biztonsággal elbír, nem kell szorongani rajta. Bár ma már egyre kevésbé jellemző, de mindenképp nézzük meg az állatokat, mielőtt jegyet váltunk, sajnos még mindig vannak rossz körülmények között tartott, kizsákmányolt egyedek, ha látjuk, hogy sebes a lábuk, el vannak hanyagolva, felsértette bőrüket a lánc, akkor keressünk másik helyet!

Balesetek? Mennyire veszélyes?

Aki ismeri a thai közlekedési morált, az bizony egy elefántháton fog a legkevésbé félni, hiszen robogóra ülve egy forgalmas utcán, több izgalmat tartogat számára. Ezek az állatok valószínűleg több éve járják már az adott útvonalat, emberhez, idegenekhez vannak szokva és alapvetően békés teremtmények. Ezért ritkán történnek balesetek, persze az állat számára kellemetlenséget okozó mozdulatokat ne tegyünk, ne húzkodjuk, csipkedjük, ingereljük.15 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page