top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Egészséges életmód Thaiföldön

Thaiföld kapcsán sokszor emlegetik, hogy milyen egészséges az ottani konyha, de bizony már életvitelbeli tényezők, szokások is elleshetők onnan európaiként a nagyobb vitalitásért. Nézzük meg közelebbről, hogy mit tesznek a thaiok külső-belső egészségükért és kiegyensúlyozottságukért!


1. Friss és helyi ételek

Thaiföld híres friss és ízletes ételeiről, a helyi gyümölcsöket és zöldségeket, általában a piacról szerzik be, ráadásul kerülik a túlságosan feldolgozott, hőkezelt ételeket – erről érdemes példát venni.

2. Egészséges fűszerek, gyógynövények

A thai ételek nagyrésze különféle gyógynövényeket és füveket tartalmaz. A kurkuma és a koriander például a thai konyha szerves részét képezik, és számos folyamatban támogatják jótékonyan a test működését. A galangal és a bazsalikom segítenek a gyulladások leküzdésében. A citromfű pedig megakadályozza az influenzát és a megfázást, a friss chili hozzájárul az egészséges alváshoz, a tamarind serkenti az emésztést.

3. Thai masszázs

A thai masszázs nemcsak pihentető és stresszoldó, hanem segíthet az izmok ellazításában és az egész test vitalitásának fokozásában is. Már itthon is található több olyan minőségi szolgáltatást nyújtó masszázsszalon, ahol autentikus thai masszázsban lehet részünk – nincs más dolgunk, mint élvezni a test és az elme felfrissülését.

4. Aktív tevékenységek

Thaiföld sok lehetőséget kínál az aktív tevékenységekhez: a túrázás, a kerékpározás, a búvárkodás, a kajakozás vagy a thai boksz mind ilyenek.

Ha kint járunk bátran próbáljunk ki ezek közül néhányat, hiszen nemcsak egészséges mozgásformák, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy felfedezzük az ország természeti szépségeit.

5. Thai jóga

A thai jógaórákon testi és szellemi egészségünket fejleszthetjük. Ez a hagyományos testgyakorlás rendkívül jótékony hatással lehet az izmokra, az ízületekre és az energiakeringésre is.

6. Megfelelő hidratáltság

Az egészséges életmódhoz elengedhetetlen testünk vízháztartásának egyensúlya.. A thaiok – mivel Thaiföld meleg és nedves éghajlatú – kiemelten odafigyelnek az elegendő vízfogyasztásra. Legyen nálunk is mindig egy palack víz, különösen akkor, ha aktív tevékenységet végzünk vagy nagy a forróság. 7. Lelki egészség

Thaiföld híres a buddhista templomairól és meditációs központjairól, sokan nevezik a mosoly országának is az ottani emberek kedvessége, nyitottsága okán.Keressük meg a lehetőségeket a meditációra és a belső béke megtalálására mi is a mindennapokban.


Ez a néhány tipp – a thai példát látva – segíthet a hétköznapokban az egészséges életmód kialakításához és testi-lelki egyensúly megtalálásához.2 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page