top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Darjeeling tea

Darjeeling városa India északkeleti részén található kisváros a Himalája lábánál. Bárki meghallja ezt a nevet, egyből a teára gondol, ami nem véletlen. A település ugyanis olyan tökéletes éghajlati, időjárási és talaj szempontjából is, hogy kiválóan alkalmas a teaültetvényeknek. Emiatt a darjeeling tea olyan páratlan, hogy a teák pezsgőjének is szokás nevezni.


Darjeeling-ban a 19. század közepén kezdtek teatermesztéssel foglalkozni, és már akkor megfigyelték, hogy minél magasabbra ültetik, annál gyorsabban növekszik a tea. Ez annak köszönhető, hogy 2000 méter felett sokkal több UV sugárzásnak van kitéve a növény, mint az alacsonyabban fekvő területek esetén. Hogy ezt kompenzálja, antioxidánst kezd el termelni, aminek köszönhetően a darjeeling tea antioxidáns tartalma a legmagasabb az egész világon. És ez adja a rendkívül aromás ízét is.


A darjeeling tea hagyományosan fekete tea, melynek aranysárga színe, és kellemes fűszeres és gyümölcsös zamata van, ugyanakkor ma már az sem ritka, hogy zöldteát készítenek belőle. Elkészítésekor azt javasolják, hogy legalább 7-10 percig áztassuk a teát, és mindig friss vízből készítsük. Bár Angliában különösen népszerű, ízét igazán akkor adja ki, ha tej nélkül fogyasztjuk.8 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page