top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Csak jobb kézzel enni?

Nem is gondolnánk, de a világ nagy részében a bal kéz: “piszkos kézként” van azonosítva, Thaiföldön például a kézzel fogyasztandó ragadós rizst illetlenség bal kézzel megérinteni. De miben gyökerezik ez az elképzelés, miért olyan fontos ez bizonyos népek számára? Nézzük meg közelebbről!

Miért tartják piszkosnak a bal kezet? Több országban - például Indiában, ahol jobbára kézzel esznek - tudatosan figyelnek arra, hogy melyik kezüket mire használják, míg a bal a mosdóhasználatahoz köthető, így “tisztátalan”, addig a jobb az étkezéshez használandó, ez a “tiszta” kéz.

A tiszta és tisztátalan alapelv a cselekvések szétbontására is vonatkozik, tehát a tiszta tevékenységeket jobb kézzel végzik, például az éves és a munka ilyenek, míg a koszos (pl. wc-használat) dolgok elvégzésére bal kezük szolgál. Ennek a megkülönböztetésnek higiéniai okai is vannak, hiszen sok helyen korábban nem volt mód kezet mosni, így pedig jobban elkerülhetők voltak a fertőzések.

Olyan étkezések alkalmával tehát, ahol több ember eszik egy közös tálból, higiéniai elővigyázatosság miatt különösen figyeltek a kezek megfelelő használatára, napjainkban is él még ez a hagyomány, ha thai ragadós rizst eszünk, akkor használjuk jobb kézfejünk ujjait az étel kivételére, ez így illendő.138 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page