top of page
Keresés
  • Krisztina Váradi

Cendol

A cendol tipikus példája a ronda, de finom ételeknek. Ez a hűsítő desszert Ázsia egyik kedvence, és magának akarja Malajzia, valamint Indonézia is. A cendol egy édes, réteges jeges desszert, amely tökéletes választás a fullasztó ázsiai hőségben. Éppen ezért nyaranta megtalálható a legtöbb utcai árusnál egész Délkelet-Ázsiában.


A cendol hagyományosan kókusztejből, jégkásából, gula melaka-ból (pálmacukor), illetve zöld, féreg alakú rizslisztből készült zseléből áll, mely jellegzetes zöld színét a pandánlevélnek köszönheti. Ez utóbbi nem túl bizalomgerjesztő, de ez ne vegye el a kedved, mert a cendol valóban egy kifejezetten finom és frissítő finomság.


A fentieken túl gyakran adnak hozzá vörösbabot, duriánt, ragacsos rizst és kukoricát is. A nyugati emberek sokszor úgy gondolják, hogy a csemegekukorica és a bab inkább sós ételek, ezért furcsa összetevőknek tűnhetnek egy desszertnél. Azonban ez nincs így, ugyanis a pálmacukor és a kókusztej mellett ezek igazán különleges ízt kölcsönöznek a cendolnak.


A cendolt általában italként fogyasztják, amelyet magas pohárban szolgálnak fel, hogy rétegezhetővé váljon. A pohár aljára kerül a pálmacukor, erre kerül a zöld zselé, majd az egészet felöntik a kókusztejjel, végül pedig a tetejére kerül a jégkása, valamint a többi hozzávaló.13 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page