top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Börtön szálloda – ha valami szállásra vágysz

Bangkok – a thai főváros – rengeteg dolog miatt közkedvelt a turisták körében, a pezsgő éjszakai élet, a piacok forgataga és a skybárok mind ilyenek, a sort pedig kibővítheti a börtön hotel is, amiben a bátrabbak megszállhatnak otttartózkodásuk alatt.

Mit ígér a börtön hotel? Ez az újkeletű turistaszálló bizony ugyanolyan körülményeket teremt a vendégeinek, mintha csak egy thai börtönben lennének, így szigorú, egyenruhás őrök állnak a folyosókon, akik ugyanolyan keményen bánnak a szállodába érkezőkkel, mintha valódi bűnözőkkel lenne dolguk. A Sook Station nevezetű hotelban kötelező a fekete-fehér mintás börtönruha viselete is – ezt az élményt senki nem felejti el egyhamar, aki megszáll ott. A szobák is aprók, mindössze nyolc négyzetméteresek – kényelmetlen ágyakkal ellátva, de nem maradhatnak el a durva fém kapuk, rácsok és a szögesdrót kerítés sem, a kulcsok helyett azonosítószámokat kapnak a vendégek, készül róluk rabfotó is, emellett pedig kijárási tilalom és szigorú házirend is vonatkozik a rájuk – és ezért mindössze harminc dollárnyi összeget kell fizetniük éjszakánként. Ráadásul még a közös mosdóhelyiségekben sem kell másra számítani, puritán kialakítású fürdő várja az odaérkezőket. Azért az igazi börtönélet megtapasztalása mellett jár egy kis luxus is a turistáknak a pénzükért, hiszen jakuzzi, pazar gyep és exkluzív lounge is várja az ott megszálló ártatlan “rabokat”.

Miért népszerű a hotel? Erre egyszerűbb a válasz, mint gondolnánk! A thaiföldi börtönök hírhedtek brutalitásukról, kegyetlenségükről, egy európai számára elképzelhetetlenek az ottani körülmények. De minden kalandvágyó belekóstolna egy kicsit ebbe a világba, persze nem élesben, viszont egy-két éjszakára szívesen megszállna a börtöntematikájú hotelban, gondoljunk csak bele, milyen hátborzongató élmény lehet ez – az ott készült emlékfotókról nem is beszélve.

Bangkok titkos arca

A “Kelet-Velencéjeként” is emlegetett város talán az egyik legmegosztóbb: míg az egyik utcában hatalmas plázák, drágaság és csillogó felhőkarcolók fogadnak minket, addig a másikban már a gettó, kijjebb pedig az elhagyatott vasúti sínek mellett mélyszegénységben élő kisközösségek. Mégis érdemes a fényűzésen túllátni turistaként, hiszen a helyiek vendégszeretete méltán híres! A külvárosban az egyszerű emberek élnek szűk, rendezetlen kis utcákban, de bármikor szívesen szóba elegyednek a turistákkal és mesélnek a helyi szokásokról, kultúrájukról.1 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page