Krisztina Váradi
Satay
A satay az indonéz konyha egyik legnépszerűbb étele. Nem csoda, hiszen nagyon könnyen elkészíthető és isteni finom. A satay nem más, mint fűszeres, pácolt grillnyárs, ami legtöbbször csirkehúsból készül, de kedvelt bárányból, marhából, kecskéből és sertésből is, ahogyan tenger gyümölcsiből és tofuból is. Mindig valamilyen szósszal tálalják, a leggyakrabban szója – vagy mogyorószósszal. Ez utóbbi a satay mártás.
Úgy gondolják, hogy a satay Jáva-szigetéről származik, ahova közel-keleti kereskedők vitték még a 8. században. Innen terjedt el egész Indonéziában, majd Malajziában, Szingapúrban és Thaiföldön is. Mivel Indonézia holland gyarmat volt, a satay nagyon kedvelt étel Hollandiában is. A satay egyébként tipikus street food étel, Indonéziában kötelező kipróbálni az utcai árusoknál. Elkészítése nem bonyolult, csak egy kicsit időigényes, hiszen a húst pácolni kell. A páchoz szükségünk lesz kókusztejre, fokhagymára, barnacukorra, sóra, borsra és curry fűszerkeverékre. A hozzávalókat összekeverjük, majd beletesszük a kockára darabolt csirkehúst és legalább 2 órán keresztül pácoljuk, de az a legjobb, ha egész éjszaka. Ezután a csirkehús darabokat bambuszból készült nyársra húzzuk és grillen vagy serpenyőben pár percre alatt készre sütjük. 4-5 perc bőven elég, különben a hús rágós lesz.
Amíg a pácban pihen a hús, elkészítjük a mogyorószószt, amely elkészíthető az amerikaiak imádott mogyoróvajával is, de a legautentikusabb, ha földimogyoróból mi magunk csináljuk meg. Egyszerűen megvan ez is, csak viszonylag sok hozzávalót kell beszereznünk hozzá: földimogyoró, chili, őrölt koriander, citromlé, szójaszósz, földimogyoró-olaj, fokhagyma, szezámolaj, rizsecet, gyömbérpor és só. A földimogyorót szárazon megpirítjuk, a chilit összedaraboljuk és az összes többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk.
A kész ételt a szószon kívül rizzsel vagy rizstésztával tálaljuk. A siker garantált.
