Krisztina Váradi
Batu Maung Satay
A Batu Maung Satay elsősorban Szingapúrban ismert, ahol hamis satay néven emlegetik. Nem véletlen, ugyanis míg az „igazi” satay, amely az indonéz és maláj konyha egyik legnépszerűbb fogása, elképzelhetetlen valamilyen szósz – elsősorban a híres satay, vagyis mogyorószósz nélkül -, addig a Batu Maung Satay-t szósz nélkül tálalják. Utóbbi esetében a mogyoró a pácba kerül, így az ízek és aromák szinte megegyeznek.
A Batu Maung Satay ezt leszámítva semmi másban nem különbözik híres rokonától, így rendkívül gyorsan és egyszerűen elkészíthető ez a grillnyárs is. Legtöbbször csirkehúst használnak, de kiválóan alkalmas a marha – vagy sertéshús is, és a tenger gyümölcsei is.
Elkészítése pedig gyerekjáték: medvehagyma, fokhagyma, citromfű, pirított mogyoró, só, koriander, cukor, étolaj, só és sűrű kókuszkrém segítségével elkészítjük a pácot, amelyben a falatnyi méretűre darabolt húst legalább egy órán keresztül pácoljuk. Ezután nyársra húzzuk őket, és serpenyőben vagy grillsütőben kisütjük.
