top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Banh mi

A vietnámi konyha egyik alapgondolata, hogy az öt elemet egyszerre jelenítse meg. Ez több módon értelmezhető. Az egyik, hogy az 5 íz (édes, savanyú, sós, keserű, csípős) egyszerre megtalálható legyen az ételeikben, a másik, hogy az ételek 5 színt tartalmazzanak és egyszerre hassanak mind az 5 érzékszervünkre. Ennek tökéletesen megfelel a banh mi, ami nem csupán Vietnámban, de szerte a világon nagyon népszerű.


Nem csoda, hogy a nyugati világban is olyannyira közkedvelt a banh mi, hiszen az alapötlet a francia gyarmatosítóktól származik, így félig nyugati ételről van szó, ugyanis a banh mi nem más, mint a vietnámi szendvics. A street food étel szerelmesei úgy tartják, hogy a banh mi a gyorskaják egyik királya, hiszen pillanatok alatt elkészíthető és mennyei. A titka a friss és ropogós alapanyagok, valamint az az íz, - illat – és színkavalkád, ami maga a banh mi.


A banh mi a Vietnámba érkező francia bevándorlóknak köszönhető, hiszen a vietnámi szendvics alapja a bagett, amit igen gazdagon megtöltenek. Ma már a szendvicsnek számtalan variációja ismert, azonban a klasszik

us banh mi esetén a kettévágott bagettet először megkenik májpástétommal, majd friss koriander, vékony szeletekben uborka, répa és retek reszelve, grillezett darált hús édes öntettel, párolt sertéshús szelet halszószban, egy szelet sonka, végül pedig chili és a bagett teteje kerül. Kiadós, gyorsan elkészíthető és isteni finom.

16 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page