top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Ázsiai tésztafélék

Bár itt Európában nem szenvedünk hiányt a tésztafélékben, hiszen elég csak az olasz tésztákra gondolnunk, az öreg kontinensen kívül is számos különlegességgel találkozhatunk. Ha keletebbre tekintünk, azt tapasztaljuk, hogy Ázsiában is rendkívül népszerűek a különböző tésztás ételek, így igen sokféle tészta fajtából választhatunk ott is.


Az egyik legnépszerűbb – és nem csak Ázsiában, de az egész világon – a ramen tészta. A tradicionális japán tészta búzalisztből, sóból, vízből és kanszuiból készül. Ez utóbbi egy lúgos ásványvíz, és ennek köszönheti a ramen a jellegzetes sárga színét. Japánnál maradva meg kell említenünk a japánok másik jellegzetes tésztáját, a sobat. A soba tészta hajdinalisztből készül, és csak azért adnak hozzá egy kevés búzalisztet, mert a hajdina teljesen gluténmentes, ami miatt a tészta nem állna össze rendesen. Melegen és hidegen is tálalják, bár sokak szerint hidegen az igazi.


Ugyancsak különleges alapanyagból készül a koreaiak körében rendkívül kedvelt édesburgonya-tészta, amely a édesburgonya-keményítőből készül. A celofántészta – vagy más néven üvegtészta – pedig mungóbablisztből készül, melyet levesekben és salátákban egyaránt használnak. Az eddig említettek mellett igazán népszerű Ázsia-szerte a rizstészta is, amely csak rizslisztből és vízből készült, tojást nem tartalmaz.68 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page