Krisztina Váradi
Az igazi Tom Yam Goong titka
Szokták mondani, hogy ez az első thai étel, amit érdemes kipróbálni. A Tom Yam egyfajta csípős-savanyú leves, aminek jellegzetes ízét három karakteres gyógynövény adja: az indiai citromfű, a galangal és a kaffir lime levelei – ez intenzív, aromás, citrusos ízt eredményez. Ezek a fűszerek Tom Yam levesek titkos hármasaként is azonosíthatók, hiszen nem maradhatnak ki egyetlen autentikus receptből sem.
A Tom Yam Goong-ban az utolsó szó garnélarákot jelent, ez a levesbetét, azonban a Tom Yamnak több verziója is ismert, elkészíthető bármilyen hússal, tenger gyümölcseivel, de akár maradék főtt húsokkal is. A leves csípősségéért a chili felel, de halszószt és különböző ázsiai gombákat (pl. shimeji, enoki vagy friss shiitake) is előszeretettel főznek bele elkészítésekor.
Thaiföldön a Tom Yam Goongot szinte minden régióban fogyasztják, sőt az utcai éttermek kínálatában is megtalálhatjuk.
