top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Az enoki gomba

Az enoki vagy enokitake gomba az egyik legkedveltebb gomba az ázsiai konyhában. Eredetileg Kelet-Ázsiából származik, ma azonban már világszerte termesztik. Általában fehér, világosbarna vagy aranyszínű. Előbbi inkább a termesztett gombára jellemző, míg utóbbi kettő a vadon termett enoki gomba jellegzetes színe. Egész évben terem, azonban gyűjtésekor különösen elővigyázatosnak kell lenni, hiszen több mérgező gombafajtára is hasonlít.


Az enoki gomba kifejezetten ízletes, ezért nem csoda, hogy a japán, a kínai, valamint a koreai konyha elképzelhetetlen nélküle. Előszeretettel fogyasztják köretként, teszik levesbe, salátába, nagyszerű tésztákkal kombinálva, és a vegetáriánusok körében az egyik legnépszerűbb főétel.


Amellett, hogy nagyon finom, az enooki gomba rendkívül egészséges is. Nagyon magas antioxidáns tartalmának köszönhetően erős gyulladáscsökkentő hatása van, emellett sok vasat, foszfort és B vitamint is tartalmaz. Elősegíti a fogyást, és a kutatások szerint hatékony a rák megelőzésében is.


Az enoki gombát éttermünk kínálatában is megtalálod. Ülj le a teraszunkon, és kóstold meg a baconbe tekert enoki gomba előételünket!


1 617 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page