top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Az 1500 féle orchidea hazája

Nem más büszkélkedhet ezzel a címmel mint Thaiföld, erdőségeiben a legpompázatosabb viárgú orchideafajták is megtalálhatók! Ezért az sem meglepő, hogy a világ legnagyobb orchidea-exportőréről van szó, ez napjainkban ez 50 millió dollárt bevétel évente az országnak. - ennek nagy részét Japán és az USA felé történő kivitel jelenti.

A “tipikus” virág Ha Thaiföldön járunk, akkor ez lesz az “alapvirág”, fehér, lila, zöld, rózsaszín, sötét piros, sárga...szinte bármely színt felfedezhetünk a lepke alakú, itthon is közkedvelt virágból. A virágokkal bármely piacon vagy kertészetben találkozhatunk, a természetben főleg a hegyesebb északi részen nőnek. Észak-Thaiföld az orchideák az egyik leggazdagabb élőhelye, itt még nem ritkaság a fákról csüngő sárga, fehér, rózsaszín Dendrobium vagy az egzotikus virágú Bulbophyllum sem. Ajándékdobozban, kartonban, csokorban vagy egyesével, gyakorlatilag mindenféle módon találkozhatunk a mutatós növénnyel, nem csoda, hogy szinte az összes turista vásárol ezekből. Azt viszont fontos tudni, hogy a természetben található virágok nem leszedhetők, a helyi törvények ezt tiltják. Bankoki orchideák A fővárosban több ezer fajta orchidea közül válogathatunk a helyi piacon, a központban tucatnyi utcán keresztül csak a gyönyörű virágot kínáló standokkal találkozunk, turistaként ez igazi földi paradicsomnak tűnhet. Ha még többet szeretnénk látni, akkor látogassunk el a helyi orchideafarmok egyikére, valamelyik botanikus kertbe, orchidea kiállításra vagy a Virágpiacra. (Érdekesség, hogy ma már nem az esőerdőben szedett darabokat árusítják, hanem az orchidefarmokon megtermelt növényekkel találkozhatunk, amikor vásárolunk.)

A legjobb minőség?

Bizony! Világszinten emlegetik, hogy a thaiföldi orchideák a legkiválóbbak, sok cég már csemete korban felvásárolja a növényt és maga neveli ki azt és egyre nagyobb szerepet kapnak a cserepes hibrid orchideák is, amik még látványosabbak természetes társaiknál. Hogyan gondozzunk egy thaiföldi orchideát? Május és október között akár naponta többször bőséges eső éri az élőhelyén ezeket a növényeket, hiszen monszun övezetben fekszik Thaiföld, így ezt mi is próbáljuk meg biztosítani növényünknek.

A tél beköszöntével azonban megkezdődik a száraz évszak, ilyenkor nem szükséges annyiszor öntözni és a tápoldatozással teljesen fel kell hagyni, de ekkor kell biztosítanunk a legtöbb napfényt a virágnak, hogy az új év beköszöntekor néhány hónapig virágban pompázhasson. Persze télen a sok napfény biztosítása igazi kihívást jelenthet, de egy alkalmas növénylámpával ezt is könnyedén megoldhatjuk, hogy tavasszal már a gyönyörű virágokba borult növényünk mellett ihassuk meg reggeli kávénkat.101 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page