top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Avokádó

Az avokádó mára az egyik legismertebb és legkedveltebb trópusi gyümölcs hazánkban is. Számtalan recept és felhasználási mód látott napvilágot, többek között éttermünkben is találkozhattok vele sushiba tekerve. De vajon honnan ered ez a krémes finomság és mit érdemes tudni róla?


Az avokádó Közép-Amerikában őshonos, az ott élő indiánok már évezredek óta ismerik és termelik. A növény a babérfélék családjába tartozik, 10-20 méter magasra megnövő fa. Termése az avokádó – melyet aligátorkörtének is neveznek – körtealakú, akár 30 centiméter hosszú és 15 centiméter széles is lehet. A héja a zöldtől kezdve a barnán át, akár fekete is lehet, a húsa pedig zöldes sárgás, állagra pedig a vajhoz hasonlítható. Egy nagy mag van benne, melytől a hús könnyedén elválik. Az avokádó szagtalan, semleges ízű, ezért rendkívül sokoldalúan elkészíthető.


Az avokádó amellett, hogy sushiként és guacamole-ként is mennyei, nagyon egészséges is. 20 féle vitamin található benne, a gyümölcsök közül az avokádónak a legmagasabb a magnézium tartalma, emellett pedig káliumban is gazdag. Tele van jótékony zsírokkal, rosttartalma pedig nagyon magas, aminek köszönhetőn a fogyókúrázók egyik legfontosabb tápanyaga.9 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page