Keresés
  • Krisztina Váradi

Asam laksa

Az asam laksa Malajzia egyik kedvenc étele, és a helyiek szerint benne van minden, ami maláj, ők azt mondják, hogy ez a halleves Malajzia íze. Nem csoda, hiszen a zamatos, ízes és fűszeres rizstészta leves különleges aromájával egy igazán ízletes eledel, amit valóban nem lehet kihagyni, ha az ember Malajziában jár. Szerencsére ezt nem is nehéz megvalósítani, ugyanis az asam laksa annyira népszerű az egész országban, hogy szinte kivétel nélkül minden utcai árusnál kapható.


Az összetevők hosszú listája ellenére Asam Laksa elkészítése nem bonyolult, és az összetevők beszerzése kétség kívül nagyobb feladat, mint a leves elkészítése. A leves egyik legfőbb alapanyaga a hal, hagyományosan makréla. A másik legfontosabb összetevő a szárított tamarind vagy tamarind paszta, amely megadja jellegzetes, egyedülálló zamatát. A tamarind a tamarind – vagy tamarindusz – fa gyümölcse, amely kellemesen savanykás ízű. Az autentikus recept szárított tamarindot ajánl, azonban tamarind pasztával is elkészíthető.


A fentiek mellett kerül bele még garnélarák paszta, rizstiszta, víz, chili, medvehagyma, galangál gyökér, citromfű, só, cukor, mentalevél, kurkuma, uborka és ananász. A fűszerekből pasztát készítünk, amit kevés vízzel felengedünk, utána pedig leszűrűnk. Ezután tegyük fel a halat főni nagyobb mennyiségű vízben. Negyedóra eltelével a halat vegyük ki, a vizet pedig szűrjük le. Így megkapjuk az alaplevet, amihez hozzákeverjük a fűszerpasztát, és kezdjük el főzni. A megfőtt halhúst tépkedjük kisebb darabokra, és tegyük vissza a levesbe, majd fűszerezzük.


Közben a rizstésztát főzzük meg, majd tegyük egy tálba. A tésztára tegyünk chilit, uborkát, ananászt, mentalevelet, hagymát, majd öntsük fel a közben elkészült levessel. Még forrón tálaljuk és fogyasztjuk garnélarák pasztával.



5 megtekintés0 hozzászólás