top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Apam balik

Az apam balik Malajzia egyik legkedveltebb desszertje. Nem más ez, mint egy puha, vastagabb palacsinta, melyet mindig félbehajtva szolgálnak fel, és valamilyen töltelékkel ízesítenek. A recept még a kínaiakkal került az országba, ahol nagyon hamar igen népszerűvé vált. Több változatban ismert, azonban hagyományosan vastag – kívül ropogós, belül puha – tésztával készül, és cukorral, valamint vajjal összekevert, durvára tört földimogyoróval töltik meg.


Az apam balim titka a sok sütőpor és a kókusztej. Ettől a két hozzávalótól lesz könnyű, levegős és puha. Elkészítése azonban nem különbözik a hagyományos palacsintáétól. A szükséges alapanyagokat – tojás, kókusztej, liszt, cukor, sütőpor, só, vaj – összekeverjük egy nagyobb tálban, majd 30 percig letakarva pihentetjük. Ezt követően egy forró serpenyőben kisütjük.


A sütés módja viszont már eltér az általunk is ismert palacsinta sütésétől. Az apam balikot ugyanis nem szokás megfordítani, csak az egyik oldalát sütjük. Miután bőségesen – kb. 1 cm vastagon - tettünk tésztát a serpenyőbe, az egyik oldalát sütjük nagyjából 5 percig. Ekkor rátesszük a tölteléket, ami hagyományosan a földimogyorós töltelék, de lehet csoki, sűrített tej, sőt, akár sajt is, ha sósan szeretnénk elkészíteni. A palacsintát félbehajtjuk, és így sütjük még 1-2 percig. Ezt követően tálaljuk és langyosan fogyasztjuk.13 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page