top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Angkorvat – a misztikus templomegyüttes Kambodzsa szívében

Angkorvat Kambodzsa egykori fővárosának, Angornak a templomegyüttese, mely napjainkban is működik, és vallási központként funkcionál. Az épületegyüttest II. Szurjavarman király, a Khmer Birodalom feje építette a 12. században. A komplexum méretei hatalmasok, mellyel a király a saját és birodalmának nagyságát is szimbolizálni kívánta.


Angkor ugyanis abban az időben igazi nagyhatalomnak számított. Jól szemlélteti ezt az a tény is, hogy volt olyan időszak, amikor közel egymillió lakosa volt. Ilyen méretű lakossággal akkor Európa egyetlen városa sem rendelkezett. Éppen ezért olyan hihetetlen, hogy a hatalmas birodalom 1432-ben gyakorlatilag egyik napról a másikra összeomlott. Az okok máig tisztázatlanok, azonban az biztosnak tűnik, hogy nem egyetlen tényező idézte elő a birodalom pusztulását.


Maga a templomegyüttes homokkőből épült. A munkálatokban 50.000 munkás, és 5.000 szobrász vett részt. Ez utóbbiak foglalkoztatása nem véletlen, ugyanis a komplexum minden épülete lenyűgözően megmunkált. Az épület falait, a folyosókat és az árkádokat is elborítják a domborművek, melyek híres személyiségeket, jelentős eseményeket és csatákat, valamint az udvari életet mutatják be.


A kambodzsai őserdők mélyén rejtőző templomokat már a 16. században elkezdték kutatni, bár legnagyobb felfedezőjének a francia Henri Mouhotot tartják, aki 1868-ban bukkant rá Angkorvatra. A nemzeti szimbólumként – megjelenik például Kambodzsa zászlajában és papírpénzén is - számontartott templomokat a 20. században felújították, és 1992 óta az UNESCO Világörökségének része.3 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page