top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Ajándékozás Japánban - mindig mindenkinek?

Tudjuk, hogy a szigetországban elég sok eltérő szokás van a mi kultúránkhoz képest, többet már részletesen körbejártunk, most nézzük, hogy milyen - számunkra különös - ajándékozási szokásokkal találkozhatunk Japánban.

A hála kifejezése A japánok évente kétszer is meglepik a tanárokat, a kezelőorvosokat, mindenkit akiknek szeretnének megköszönni valamit. Az oszeibo a tél közepi hálaajándékozás, míg az ocsügen július közepére esik, ilyenkor inkább formális ajándékokkal készülnek.

Összegszerűen körülbelül 5000 jent áldoznak erre, a praktikus meglepetést pedig igényes, de nem túl díszes csomagolásban adják át. Szeretet/udvariassági csokoládé és a Fehér Nap Különlegesen ünneplik a szerelmesek napját is - a nyugati szokásokkal ellentétben - Japánban kizárólag a nők adnak csokoládét február 14-én azoknak a férfiaknak, akik felé érdeklődést tanúsítanak vagy akivel kapcsolatban vannak, így előfordulhat, hogy szerelmük mellet főnöküknek is készülnek meglepetéssel. Kultúrájuk ezt a gesztust a szeretet vagy udvariassági csokoládé megnevezéssel, a honmei- vagy giri-csoko kifejezéssel jelöli.

Azonban a férfiak sem maradnak ki, csupán egy hónapot kell várniuk, hogy megajándékozhassák a nőket, ha érzéseik kölcsönösek. Március 14-én tartják az ún. Fehér Napot, amin ildomos valamilyen fehér színű meglepetéssel készülni (pl. fehér virág, fehércsokoládé stb.). Érdekesség, hogy a korábban a nőtől februárban kapott ajándék értékének a háromszorosáért választanak ilyenkor ajándékot a férfiak.

Mit kerülnek ajándékozáskor?

Vannak olyan rossz óment jelentő, tárgyak, színek, szimbólumok, amiket minden esetben elkerülnek, ha ajándékról van szó. Ilyen például a négyes és a kilences szám, amiknél nem elég azt figyelembe venni, hogy az ajándékon semmiképp sem szerepeljenek, hanem ha valamiből több darabot adnak, akkor bizony az ajándékok számát is nézik.

Emellett balszerencsét jelent még a tizenhármas szám is!

Alapvetés, hogy a friss házasok nászajándéka nem lehet olyan tárgy, ami törést, vágást vagy bármilyen házasságot szétszakító jelentést hordozhat magában. Sőt, ha olyan eseményre hivatalosak, ahol épületet avatnak, ott semmilyen tűzzel összefüggésbe hozható tárgyat nem szabad adni a házigazdának. Beteglátogatóba soha nem visznek hortenziát és cserepes növényt. A hortenzia hamar elhervad - kiszáll belőle az élet - ezért negatív jelentést hordoz, a cserepes növény pedig gyökerei miatt kerülendő, hiszen átvitt értelmezésben ez náluk a ‘hosszú ideig ágyban lenni’-t jelenti. Az ajándék átadása A japánok az ajándékot biztosan, két kézzel fogva adják át, és azt ugyanígy illendő elvenni is! Elutasítani sosem szabad, sőt, mindig illik valamilyen formában viszonozni azt.

Számunkra meglepő lehet, de a kapott ajándékot az ajándékozott nem fogja az ajándékozó jelenlétében kibontani, ennek egyszerű oka van: ott az az udvarias, ha az ajándékozó nem látja a másik fél reakcióját.
109 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page