top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Ahol bármit megvehetsz automatából

Ma egy – Japánt és a japánokat ismerve – talán nem is meglepő ténnyel jöttünk: az egész világon a felkelő nap országában a legnagyobb az egy emberre jutó árusító automaták száma. Japánban ugyanis minden 23 emberre jut egy automata, ami azt jelenti, hogy az egész ország tele van ezekkel az árusító gépekkel. Ezek után nem csoda, hogy a Japánok évente közel 60 milliárd dollárt költenek el az áruautomatáknál.


Az ázsiai automaták története több, mint 130 évvel ezelőtt kezdődött. Ekkor jelentek meg először azok a fából készül automaták, amelyekből bélyeget és képeslapot, később pedig cukorkát is lehetett vásárolni. A japánok gépek és gépesítés iránti szenvedélyét ismerve azonban nem kellett sok idő, és megjelentek a ma is ismert automaták, melyek azóta ellepték az egész országot. Az első ilyen automatát 1888-ban telepítették, és cigarettát árult.


És hogy minek köszönhetik a népszerűségüket a legkülönfélébb árukat – például frissen sült ételt, zoknit, sört, újságot – kínáló automaták? Egyrészt az, hogy a japánok imádják a gépeket, és azt, ha ezek leegyszerűsítik az életüket. Másrészt pedig sokat nyom a latba az is, hogy Japánban rendkívül alacsony a bűnözés, így a lopás és a rongálás is, aminek eredményeként ezek az automaták épségben a lakosság rendelkezésére állnak.8 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page