top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A wok titkai

Ha megkedveltük az ázsiai ételeket, akkor a megfelelő alapanyagok mellett szükségünk lesz egy autentikus wokra is, ez a széles, mély és íves serpenyő fajtát már a régi Kínában is használták, onnan terjedt el Ázsia többi részére. A wok technológia így közel kétezer éves múltra tekint vissza, feltehetően a legrégebbi főzési módszer, ismerjük meg közelebbről ezt a különleges edényt! A wok kialakítása Kinek ne jutna eszébe a wokról, ahogy a pirított tésztát a szakács a serpenyőben dobálgatva keveri meg, ez nemcsak látványos, de a wok egyik legjobb tulajdonságát is elárulja, hogy igazán sok hely van benne. Nagysága mellett kerek formája is segít, hogy egyenletesen össze tudjuk forgatni a benne készülő összetevőket. Alakja miatt a wok közepére koncentrálódik a legtöbb hő, ezen a részen hirtelen meg tudunk bármit sütni, a friss alapanyagok pedig a gyors hőkezelés miatt nem vesztik el aromájukat és állagukat. Sokszor láthatjuk, hogy míg a wok közepén pirul valami, addig a szélén már a többi elkészült összetevő várakozik, ilyenkor a melegentartás a cél, így az étel nem fog kihűlni tálalás előtt. Mélysége okán használhatjuk párolásra is – ellentétben hagyományos serpenyőinkkel –, ha kiegészítjük egy bambuszpárolóval, akkor pedig még több autentikus thai ételt tudunk elkészíteni benne. Mire és hogyan használják? Azért kedvelik igen sokan, mert az ételek néhány perc alatt elkészülnek egy wokban, ha fedőt teszünk rá, akkor főzésre is alkalmas, de gyors pirításra, sütésre és rántásra egyaránt használhatjukuniverzális konyhai eszközről van szó.

A hagyományos serpenyőkhöz képest, itt az oldalfalaknak is nagy szerepe van a hőkezelésben, ez a felület is hamar átmelegszik, segíti az ételek gyorsabb elkészülését. Nagy előnye az is, hogy néhány csepp olaj hozzáadása mellett sem tapadnak le az ételek, étkezéskor pedig bátran tegyük az asztal közepére a wokot, hiszen tálalóedényként is mutatós és praktikus.

A wok sokoldalúságának köszönhetően készíthetünk benne zöldségeket, szószokat, húsokat, rizst, tésztaféléket, de akár desszerteket is. Nagyon könnyű használni, hiszen egy dologra kell csak figyelnünk: az edény felső egyharmada mindig maradjon szabadon.


Milyen wokot válasszunk?

Amikor wokot választunk, akkor több kivitelezéssel, formával és anyaggal fogunk találkozni. Egyenes aljú vagy gömbölyített verzió? Rozsdamentes acél, teflon vagy kerámia? Mindenképp alaposan gondoljuk át, hogy melyik lesz praktikus számunkra, ami biztos, a takarításával nem kell sokat bajlódnunk, tapadásmentes felületére – használat után – tegyünk egy kis mosogatószert és meleg vízzel öblítsük át. Egy wok sok-sok éven át a legalapvetőbb konyhai eszközünk lehet, érdemes kipróbálni a benne készülő ízletes ételeket!7 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page