top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A vendég fizet…de hogyan?

Japán még mindig készpénz központú, ezért külföldiként sokan meglepődnek, hogy milyen nehéz bankautomatát találni vagy olyan helyen megebédelni, ahol lehet bankkártyával is fizetni, ezért jó, ha van nálunk megfelelő mennyiségű készpénz. A változás útja?

A japán állam éppen ezért e közelmúltban kampányszerűen népszerűsíti a digitális fizetőeszközöket, nem titkolt célja ezzel, hogy a magánszektor és a termelékenység is növekedjen. Ennek első lépéseként megjelent a digitális jen, ami mögött banki betétek állnak fedezetként és egy közös platformon történik majd a pénzmozgás. A gyorsaság mellett, olcsóbbak is lesznek ezek a tranzakciók, mint a hagyományos banki megoldások. Ez a lehetőség, nemcsak a cégeknek, hanem a civileknek is megkönnyítheti a mindennapjait. Hogyan fizessünk, ha vendégek vagyunk? Ha Japánban vendégeskedünk, akkor a legfontosabb, legyen nálunk készpénz! Éttermi számlánkat az asztalra helyezve találjuk majd, de az a legudvariasabb megoldás, ha fizetéskor a kasszához megyünk és úgy rendezzük tartozásunkat.

Korábban is írtunk már róla, hogy borravalót nem illik adni, bármilyen jószándékkal is tennénk, ez a szigetországban csak kellemetlenséget szül. Azt üzenjük a gesztussal, hogy nem számítottunk ilyen minőségre, mint amit kaptunk, és ezt kívánjuk honorálni.15 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page