top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A tonhal

A tonhal az egyik legértékesebb fehérjeforrás, ami annak köszönhető, hogy rendkívül gazdag Omega-3 zsírsavban, valamint B és D vitaminban egyaránt, valamint magas a kálium, a magnézium és a jód tartalma is. Ezért fogyasztása kifejezetten egészséges és javallott, hiszen jótékonyan hat a szívre, az idegrendszerre, az izmokra, és csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat is.


A tonhalnak számos faja ismert, melyek közül a legkeresettebb a kékúszójú tonhal, amely akár négy és fél méterre, és 400 kilogrammra is megnőhet. Elképesztő mérete mellett különlegessége az is, hogy akár 20 évig is elélhet, illetve az, hogy hihetetlen távolságokat úszik be élete során. A kékúszójú tonhal ugyanis a Mexikói-öböl partjainál őshonos, ahonnan az Atlanti-óceánt átúszva Európai partjai mentén él. Párzási időszakra azonban visszatér a Mexikói-öbölhöz, így többezer kilométert úszik nem ritkán 60-70 km/órás sebességgel. A kékúszójú tonhal a sushik és sashimik legkedveltebb alapanyaga.


A tonhal azonban nem csupán nyersen, de számtalan módon elkészítve is kifejezetten ízletes. Kerülhet salátába, készülhet belőle steak, de nagyon jól harmonizál tésztával is. Sokan konzerv formájában fogyasztják, amely ugyancsak remek saláta alapanyag, de akár tonhalkrémet is készíthetünk belőle. A felhasználása olyan sokoldalú, hogy biztosan mindenki megtalálja a számára legízletesebbet.6 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page