top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A thai tenger gyümölcsei és a halételek

Thaiföld hatalmas tengeri partvonallal rendelkezik, ami nemcsak a turistákat vonzza, de nagy hatással bír a gasztronómiára is, a tenger gyümölcsei és az egzotikus halak mind változatosan megjelennek az ételeikben. Ráadásul az alapanyagokat sokszor néhány órával az elkészítés előtt fogják ki a tengerből, így igazán frissen kerülnek az ételekbe. A tenger gyümölcsei A különböző rákok, kagylók és polipok – thai fűszerezéssel elkészítve – igazi kulináris élményt jelentenek bármely odalátogatónak. Legnépszerűbb összetevőként említhető a thai garnélarák, amit pikánsan fűszerezve wokban sütve, grillezve, de akár levesekben, currykben és salátákban is megkóstolhatunk. A tenger gyümölcseit gyakran párosítják friss gyümölcsökkel és zöldségekkel a thai konyhában, ezzel még tovább fokozva az ízélményt. AGeng Som Plaegy pikáns, édes-savanyú, tenger gyümölcseivel készülő leves, amit mindenképp érdemes megkóstolni, a recept a régmúltból származik és igen kedvelt Thaiföld közép-alföldi régióiban. Előételként, de főételként is tökéletesen megállja a helyét. Meghökkentő párosításnak tűnhet, de mégis igazán ízletes választás a thai kókuszos garnélarák, ebben a receptben a rákot egy tempuraszerű tésztabundába mártják, majd bő olajban kisütik. A zamatos sült rák bundájában jelenik meg az intenzív kókuszos íz, ez az étel előételként, tapas-tányéron vagy bármilyen partiételként is megállja a helyét – egy kis mártogatóssal párosítva. A halételek

Az egyik legismertebb thai halétel a "Pla Kapong Neung Manao", amely egy gőzölt tengeri süllő lime-lével és fűszerekkel. Ez a fogás igazán friss és látványos is, hiszen a halat egyben sütik meg a fokhagymás zöldséges szószban – nagyon népszerű étel a helyiek körében. Egy másik közkedvelt halétel a "Pla Tod Kamin", amely egy kurkumával és fokhagymával fűszerezett sült hal, a kívül ropogósra sütött hal, belül omlós és ízletes, érdemes megkóstolni.

Érdekesség: Az egyik legfőbb thai fűszer, a halszósz – ahogy a neve is mutatja – is hal alapú, több hónapnyi természetes erjesztés eredménye, sokszor mindössze halból és tengeri sóból készül. A curryk A thai tenger gyümölcseiből és halakból készült curryk is említésre méltók. A "Kaeng Som" például egy savanykás curry, amelyet tenger gyümölcseivel – garnélával vagy polippal készítenek – ez a curry egyedülállóan friss és pikáns ízt nyújt. A "Kaeng Phet Pla Krob" pedig egy csípősre hangolt vörös curry, amit általában fokhagyma, medvehagyma, piros chili paprika, garnélarák, koriander, kömény, bors, só, kókusztej, szerecsendió, citromfű és reszelt kaffir lime héj hozzáadásával készítenek.



0 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page