top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A thai papaya saláta titkai

A thai zöld papaya saláta, azaz a Som Tam, egy igazán ízletes, frissítő saláta, amire általában fűszeres chili paprika öntet kerül, ezzel összekeverve pedig pikáns ízeket is felfedezhetünk benne. Könnyedén elkészíthetjük egy konyhai cutter használatával, így a rohanós mindennapokban is élvezhetjük a Som Tamet.

A Som Tam titka - mindent a papayáról Nem más mint az éretlen, zöld papaya, aminek a héja még kemény. Jó tudni, hogy a papaya ilyen formában a thai és a vietnámi konyha kedvelt nyersanyaga, de megpuhítva még a növény leveleit is előszeretettel fogyasztják. A megfelelően érett papaya már nem jó alapanyag Som Tamhez, így ha sárgászöld a gyümölcs héja és puha tapintású, akkor keresgéljünk tovább a kínálatban. Érdekesség

A gyümölcs 80-85%-a víz, alacsony a kalóriatartalma, így előszeretettel fogyasztják diétázáskor, ráadásul gazdag E-vitaminban, 100 gramm papayával pedig az egész napi C-vitaminszükséglet fedezhető. Régóta használják gyógyászati célokra az éretlen termésben található papain miatt, ez gyulladáscsökkentő, antibakteriális, étvágyjavító és emésztést segítő hatású.


Mire lesz szükség egy thai papaya salátához? A kis, zöld papayát már kiválasztottuk, de szükségünk van még: fokhagymára, vörös chili paprikára, halszószra (vagy vegetáriánus szójszószra), egy könnyed növényi olajra, limelére, pálmacukorra, zöldbabra, koktélparadicsomra, babcsírára, tavaszi hagymára, friss bazsalikomra és némi pörkölt mogyoróra vagy kesudióra.

A Som Tam elkészítése

Elsőként a papayát kell feldolgozni, célszerű hosszában kettévágni, kikanalazni a magokat, majd felszeletelni és a szeleteket külön meghámozni, végül falatnyi kockákra darabolható. Ezután – a munka megkönnyítésére – használjunk konyhai aprítógépet, tegyük bele a feldarabolt papayát, a fokhagymát, a kimagozott chili paprikát, a halszószt, az olajat, a limelevet és a pálmacukrot. Addig dolgozzuk össze a géppel az összetevőket, míg az egész pirossá nem válik a chilitől, majd tegyük félre.

Következő lépésben szeleteljük fel a zöldbabokat, majd szintén az aprítógépben zúzzuk össze, ezután keverjünk mindent össze egy nagy salátás tálban, és adjuk hozzá a friss bazsalikomot, az apróra vágott pardicsomot és tavaszi hagymát.

Végül kóstoljuk meg és ízestük még, ha szükséges, ha sósabb ízvilágot szeretnénk, akkor tegyünk még bele halszószt, ha túl savanyú, akkor még bátran cukrozzuk és olvadásig keverjük. Ez a saláta főételként is megállja a helyét, ilyen esetben ragadós rizzsel tálaljuk, a saláta tetejét szórjuk meg pirított kesudióval vagy mogyoróval.



5 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page