top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A thai krémes édességek – a tápióka puding és a kókuszos rizs

A thai édességeket az egyszerűség jellemzi, mind az elkészítés, mind az összetevők tekintetében, a tápióka puding és a kókuszos rizs is erre tökéletes példa. A krémességük és frissességük miatt bármely édesszájúnak kiváló választás lehetnek – emellett jóval egészségesebbek, mint a nyugati piskótás desszertek.

A tápióka puding A tápióka maga egy igazán különleges összetevő, hiszen nem gabonaféle, hanem a manióka növény gyökeréből kinyert keményítő, ebből általában lisztet vagy gyöngyöket készítenek, a pudinghoz utóbbira lesz szükségünk. A puding elkészítésének alapja, hogy a tápiókagyöngyöket egy éjszakára vízbe kell áztatnunk, hogy megpuhuljanak, ezután körülbelül 10 percig szükséges főzni azokat vízben és kókusztejben, amíg be nem sűrűsödik a keverék. Végül pedig édesíthető mézzel, esetleg pálmacukorral, illetve érdemes mangót vagy bármilyen kedvelt gyümölcsöt belekeverni fogyasztás előtt. Ha a gyümölcsöt és a pudingot rétegezve tesszük egy pohárba, akkor vonzó pohárdesszert lesz az eredmény! Tipp: A teteje megszórható kókuszreszelékkel, ez az utolsó simítás a tökéletesen tápláló reggeli desszerten, amivel lendületesen indul a nap. A kókuszos rizs Egyszerűségében rejlik nagyszerűsége! Mindössze néhány összetevőre van szükség az elkészítéséhez: rizsre, kókusztejre, pálmacukorra, vaníliára és egy kis mézre.

Az elkészítés sem bonyolult, a rizst érdemes előpárolni egy kis vízben, majd a kókusztejben puhára főzni, itt az sem gond, ha a rizsszemek elaprózódnak kevergetés közben. Utóbbira nagyon kell figyelni, folyamatos keverést igényel az étel készülés közben, nehogy leégjen. Az utolsó percekben – ízlés szerint – pálmacukorral, vaníliával és mézzel édesíthető desszertünk. Fogyasztható melegen, de hidegen is kiváló a krémes állagú a kókuszos rizs. Tipp: Készítés előtt a rizst javasolt átmosni, így még puhábbá válik a főzés során, ezt nem folyóvízben kell megtenni, hanem egy edényben áztatva. A még kókuszosabb ízért, pedig a nyers rizs beáztatható kókusztejbe, sőt a desszert tetejére, kókuszreszelék is pirítható.


Ez a két desszert a nagy melegben is kiváló frissítő édesség, hiszen hidegen is fogyaszthatók, ráadásul az ételallergiások is bátran választhatják alternatív édességként, hiszen nem tartalmaznak sem glutént, sem tejet.

Bátran készítsük el otthon, jó étvágyat hozzá!
2 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page