top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A thai ételek különböző régiói és azok története

Amikor Thaiföldön járunk, akkor utazásaink során megtapasztalhatjuk, hogy egy-egy autentikus fogásnak több verziója is él az országban. Nem véletlen, hiszen régiónként, országrészenként más-más hatások érték az ottélőket, ami a receptúrákban is megmutatkozik.


Négy irányzat?

Alapvetően az Észak, Észak-Kelet, Közép és Dél thai konyhaművészetet szokták megkülönböztetni, ezekben sok étel hasonlít a maláj és vietnámi konyhákra, de Burma, Kambodzsa, Jünnan és Laosz befolyása is tetten érhető. Emellett létezik még egy irányzat, ami Ajutthaja királyság ételeire épít, ez a 14. században alakul ki, egyfajta udvari konyhaként említhető meg.

Kik hatottak még a thai konyhára? A thai gasztronómiára jelentős hatással bírt a kínai konyhaművészet, innen több alapanyagot, főzési és étkezési szokást is átvettek az idők során. Ide eredeztethető például az osztrigaszósz használata, de a wokkal történő sütés népszerűsége is.

A 17. században pedig megfigyelhető egyfajta nyugati hatás is, a hajózás által hollandok, portugálok, franciák és japánok is szép számmal fordultak meg az országban – ennek nyomai pedig érezhetők a thai gasztronómiában is.
2 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page