top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A thai ételek és gasztronómiai élmény megosztása barátokkal

A színek és illatok konyhája különleges fogásait érdemes megosztani barátainkkal is, hiszen nemcsak változatos ízekkel örvendeztet meg minket, hanem szaglásunkra és látásunkra is jelentős hatással lesznek ezek az ételek.

A thai gasztronómia alapjai

A bőséges, de harmonikus fűszerezés és a nyugati ember számára érdekes alapanyagok teszik olyan különlegessé a thai hagyományos ételeket. A legtöbb esetben friss formában használják fel a zöldségeket, például a szójababcsírát, a bambuszrügyet, a gombaféléket, a kínai kelt és padlizsánt – ezek teszik oly színessé a thai fogásokat.

A fűszerek felelnek – a sokszor egy ételen belül keveredő – sós, savanyú, édes és keserű, illetve csípős ízvilágért. Előszeretettel használnak thai citromfüvet, koriandert, bazsalikomot, gyömbért, fokhagymát, galangagyökeret, tamarindlevet, friss limelevet és természetesen csilit. A sós ízt az ételekben a különleges szószok miatt érezhetjük – közkedvelt az osztriga- és a halszósz is. Húsok terén nem találkozhatunk olyan nagy meglepetésekkel, a csirke, a sertés és a marha is megtalálható az ételekben, de szívesen fogyasztanak tengeri halakat, rákokat is. Ami meghökkentő lehet, hogy rovarokat is megkóstolhatunk, ha a barátokkal Thaiföldön járunk, sok utcai bódénál találkozhatunk ilyen olajban sült ínyencségekkel.

A thai köretek királya a rizs, amit ragacsosan készítenek el, ennek okán népszerű a rizstészta is. A desszertekben is alapvető összetevő a rizs, kóstoljunk közösen rizses süteményeket vagy gyümölcsöket – például mangót, papayát, duriánt, szőlőt vagy kókuszt és dinnyét – rizzsel. A thai étkezés élménye a barátokkal

Egy thai étkezés alatt egyfajta szabadságélménnyel gazdagodunk, hiszen nem olyan kötött az étkezés sorrendje, mint nálunk. Az összes ételt egyszerre láthatjuk magunk előtt az asztalon és ezeket mind megoszthatjuk barátainkkal. Érdekesség, hogy thaioknál nem az ebéd a főétkezés, hanem a vacsora, ez akár 5-6 kisebb fogásból is állhat.

Sokan azt hiszik, hogy a thaiok is pálcikával étkeznek, de ez az elképzelés téves, hiszen ők is késsel és villával fogyasztják el ételeiket. A legtöbbet használt evőeszköz a villa, hiszen egyben sült húsokat kevésszer tálalnak, szinte minden ételösszetevő falatnyi méretű, amiket könnyedén megehetünk villával.

Thai gasztronómiai élmény hazánkban

Ha itthon szeretnénk thai étkezési élményben részesülni, akkor is több lehetőségünk van, elsőként készíthetünk otthon közösen a barátokkal thai ételeket. Előtte érdemes egy ázsiai boltban beszerezni a néhány speciális összetevőt. Emellett rengeteg thai főzőkurzus közül választhatunk. A legkényelmesebb megoldás pedig, ha meglátogatunk egy autentikus thai éttermet barátainkkal!
4 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page