Krisztina Váradi
A thai ételek és az igazi thai konyha gasztronómiai kultúrájának története – 4 érdekesség
Évezredes hagyományra tekint vissza a thai gasztronómia, ez idő alatt pedig sok-sok külső inger is érte, amit ma az ételek kóstolásakor megtapasztalhatunk, jelentős például a kínai, japán és később az európai hatás is – ezért is olyan sokszínű és változatos ez a konyha.
1. Street food
Tipikusan hozzátartozik a thai gasztronómia kultúrához az ételesbódék, utcai árusok képe, ezeket általában piacok közelében találjuk, de sokszor nagyobb utcák járdái mellett is felfedezhetjük ezeket. Ha ilyen helyeken kóstolunk, akkor a thai konyha igazi arcát, ízeit ismerhetjük meg.
2. Evőeszközök
Jó tudni azt is, hogy a pálcikás étkezés nem része a thai hagyományoknak, főleg kanállal és villával étkeznek, de egyes régiókban még a mai napig esznek kézzel is.
3. Enni?
Érdekesség, hogy a thai kin káo, azaz enni szó szerinti jelentése: a rizst enni – nem véletlen, hiszen a legtöbb étkezésüknél jelen van ez az alapanyag.
4. Tájegységenként különböző változatokban élnek a receptek
Délen előszeretettel étkeznek csípősebben, míg északon az enyhébb fűszerezésű, egyszerűbb fogásokat kedvelik – ez az évszázados fejlődés alatt különült el ily módon.
