top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A thai ételek és az igazi thai konyha gasztronómiai kultúrájának története – 4 érdekesség

Évezredes hagyományra tekint vissza a thai gasztronómia, ez idő alatt pedig sok-sok külső inger is érte, amit ma az ételek kóstolásakor megtapasztalhatunk, jelentős például a kínai, japán és később az európai hatás is – ezért is olyan sokszínű és változatos ez a konyha.


1. Street food

Tipikusan hozzátartozik a thai gasztronómia kultúrához az ételesbódék, utcai árusok képe, ezeket általában piacok közelében találjuk, de sokszor nagyobb utcák járdái mellett is felfedezhetjük ezeket. Ha ilyen helyeken kóstolunk, akkor a thai konyha igazi arcát, ízeit ismerhetjük meg.

2. Evőeszközök

Jó tudni azt is, hogy a pálcikás étkezés nem része a thai hagyományoknak, főleg kanállal és villával étkeznek, de egyes régiókban még a mai napig esznek kézzel is.

3. Enni?

Érdekesség, hogy a thai kin káo, azaz enni szó szerinti jelentése: a rizst enni – nem véletlen, hiszen a legtöbb étkezésüknél jelen van ez az alapanyag.

4. Tájegységenként különböző változatokban élnek a receptek

Délen előszeretettel étkeznek csípősebben, míg északon az enyhébb fűszerezésű, egyszerűbb fogásokat kedvelik – ez az évszázados fejlődés alatt különült el ily módon.2 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page