Krisztina Váradi
A thai és magyar gasztronómia közös pontjai
A thai konyha meghódította a világot, népszerűségét az ízek harmonikus sokaságának és “színességének, illatosságának” köszönheti. De vajon van közös pontja a magyar konyhával? Nézzük meg közelebbről.
Talán a legszembetűnőbb hasonlóság az a csípős paprika közkedveltsége az ételekben, míg a thaioknál ez jellemzően zöld vagy piros chilit jelent, addig nálunk az őrölt piros paprika vagy éppen a friss hegyes erős paprika használatában érhető tetten. Ide sorolható még az intenzív fűszerezés is, hiszen az autentikus magyar ételek is bővelkednek a különböző fűszerekben, csak éppen mások a közkedveltek, mint a thai fogásokban. Arról se feledkezzünk meg, hogy a thai konyha alap élelmiszere a rizs, amit idehaza is sok étel köreteként fogyaszthatunk – bár errefelé inkább a pergős, nem a ragados rizs készítése a jellemző. Mindenesetre egyre több rizsfajta válik közkedveltté országunkban is, például a jázmin vagy a basmati rizs – ezzel is hozzájárulva a magyar konyha sokszínűségéhez.
