top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A terítés szabályai Japánban

A hagyományos asztalterítési szabályok nagy változáson estek át Japánban az elmúlt évszázadokban, azonban ha illedelmes vendégként szeretnénk viselkedni szigetországi vendéglátónknál, akkor bizony ismernünk kell az aktuális szokásokat, vegyük sorra ezeket! A japán asztalok múltja

Míg az 1800-as évek elején egyszemélyes “dobozasztalok” voltak a jellemzők - esetleg a földre helyezhető lapos tálcák -, addig az 1900-as évekre egyre népszerűbbé váltak a nagyméretű, de alacsony asztalok, ezeknél már az egész családnak volt helye. Japán asztalok napjainkban Az asztalokat tekintve manapság már a nyugati stílusúak hódítanak, így ilyen szempontból otthonosan érezhetjük magunkat vendéglátónknál. De vegyük sorra, hogy milyen eszközökkel, hol találkozhatunk egy megterített japán asztalon: ami elengedhetetlen már a terítéskor az bizony: a rizs és a miszó leves. Ezek még mindenféle fogás megérkezte előtt az asztalon vannak. A rizst mindig az asztal bal-, míg a miszót a jobb oldalon helyezik el. Ezek mögött érkezik a 3 okazu (‘köret, ami jól illeszkedikk a rizshez’) lapos tányérban: az egyiket messze jobbra, a másikat balra, a harmadikat pedig középre helyezik el. Emellett felszolgálhatnak még erjesztett zöldségeket is, ezeket általában az asztal szélén találjuk majd. Az evőpálcikát a tálcánk alatt fedezhetjük fel: az ún. hasiokin (‘evőpálcika-tartón’) elhelyezve, közel ez étkező személyhez, a hegyesebb felével balra mutatva. 15 illemszabály, amire figyeljünk az étkezés során! 1. Ne hadonásszunk az evőpálcikával! 2. Ne törjük el evőpálcikánkat evés közben! 3. Ne tegyük vissza a felemelt falatot tányérunkra! 4. Ne nyaljuk le az evőpálcikánkat! 5. Amikor nem használjuk a pálcikát, akkor helyezzük vissza a tartóra, ahonnan az étkezés elején elvettük! 6. Ne ejtsük le a pálcikával felvett falatokat! 7. A levest inni kell!

8. Bátran szürcsöljünk, ez azt jelenti vendéglátónknak, hogy ízlik az étel! 9. A levest csak a magunk csészéjében ízesítsük, ha szükséges, a közös edénybe nem illik fűszert szórni! 10. Fő a mértékletesség: igyekezzünk mindenből annyit magunk elé szedni, amit el is tudunk fogyasztani! Inkább vegyünk többször keveset! 11. A sushit bátran fogjuk meg kézzel, ha nem megy a pálcikával!

12. A sushit mindig egy harapásra fogyasszuk el, nem illik szétdarabolni!

13. Ha szakével kínálnak, akkor egy húzásra igyuk meg a poharunkban lévő mennyiséget! 14. Ne böfögjünk és csámcsogjunk az asztalnál!

15. Nyugodtan vegyük közelebb a szánkhoz a tányért, miközben pálcikával eszünk! Sokkal kellemetlenebb, ha leesik az étel a földre vagy asztalra, így ez a segítség megengedett.64 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page