top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A tavaszi tekercs

A tavaszi tekercs az ázsiai konyha talán egyetlen olyan fogása, amit az is jóízűen fogyaszt el, aki egyébként nem kedveli ezt az ízvilágot. Egyszerűen nem lehet vele melléfogni, ráadásul szinte gyerekjáték elkészíteni és fillérekből kijön. Annyi féle változata ismert, hogy mindenki a saját ízléséhez igazíthatja, így garantált a siker.


A tavaszi tekercs eredetileg Kínából származik és nevét onnan kapta, hogy kezdetben valóban szezonálisan, csak tavasszal készítették, hiszen friss zöldségekkel töltötték meg, ami igazi felüdülést jelentett a tél után. Mára azonban olyan szinten elterjedt a világon, hogy az év 365 napján a világ bármely pontján fogyaszthatjuk a falatnyi ropogós, ízletes tekercseket.


A tekercs alapja a rizspapír, azonban az elnevezés ne tévesszen meg, hiszen természetesen nem papírt kell enned. A rizspapír tulajdonképpen egy nagyon vékony és száraz tésztalap, amit elkészítés előtt be kell áztatni vízbe, hogy puha és könnyen kezelhető legyen.


A tavaszi tekercs elkészítésének legmacerásabb része a betöltés, de egy kis gyakorlás után ez is könnyedén fog menni. Áztasd forró vízbe a rizspapírt, amíg puhul, készítsd el a pasztát, amivel összetapasztod a tekercset. Ez nem más, mint liszt és víz sűrű elegye, ami abban segít, hogy a tekercs ne csússzon szét.


Teríts magad elé egy nedves konyharuhát, arra tedd a vízben felpuhult rizspapírt, amit tölts meg a töltelékkel. Ez általában magas hőmérsékleten pirított szójaszószos, szezámolaj és rizsecetes zöldségkeverék, de tölthetsz bele húst is, sőt, édes alapanyagokat is. Helyezz egy-másfél evőkanál tölteléket a rizspapírra, majd tekerd fel és rögzítsd a kikevert masszával. Ezután nincs más dolgod, mint forró olajban néhány pillanat alatt aranybarnára sütni. Ugye, hogy pofonegyszerű?


44 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page