top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A rizs jelentősége Japánban

Ha Japánra gondolunk, sok minden jut eszünkbe. Ha viszont a japán gasztronómiára gondolunk, akkor szinte biztos, hogy elsőre a rizs ugrik be. Nem csoda, hiszen ahogyan maguk a japánok fogalmaznak, a rizs a nemzet lelke. Lehet, hogy nekünk túlzásnak tűnik ez a kijelentés egy olyan egyszerű gabonával szemben, mint a rizs, a szigetország számára azonban a rizs fontossága a mindennapokban megkérdőjelezhetetlen.


A rizs i.e. 300 körül kerülhetett Japánba kínai közvetítéssel. Ez komoly mérföldkő a felkelő Nap országában, ugyanis ezzel együtt nem csupán a gasztronómiájuk alapját adó gabona került az országba, hanem kialakult a rizstermesztő gazdaság és társadalom is. Innentől kezdve a rizs nagyon gyorsan elterjedt az egész országban, és vált az étkezés leginkább meghatározó elemévé.


Ugyanakkor nem csak az étkezésben mutatkozik meg a jelentősége, hanem a vallási és egyéb szertartások elmaradhatatlan kellékévé is vált. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy volt időszak, amikor a rizs a gazdagság és a hatalom szimbóluma volt Japánban, és volt olyan is, amikor a fizetést rizsben adták. A mai napig a vallási rituálék egyik legfontosabb eleme a mochi és a szaké felajánlása az istenek, valamint az ősök számára, és nem véletlen az sem, hogy a japán császár minden évben szimbolikusan ültet és szüretel is rizst.14 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page