top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A Mehrangarh-erőd

Az indiai Mehrangarh-erődöt Rao Jodha építette 1459-ben, egy évvel azután, hogy elfoglalta a trónt, és székhelyét átette Mandore-ból Jodhpur városába, melyet a kékre mázolt házak sokasága miatt kék városnak is szoktak nevezni. Az erőd első alapkövét maga Rao Jodha tette le a Bhaurcheeria hegyen, azaz a Madarak hegyén.


A legenda szerint az építkezés megkezdése előtt a Madarak hegyén egy remete élt a világtól elvonultan, meditálva. Rao Jodhának őt kellett elüldöznie innen, hogy megépíthesse a hegyen a hatalmas erődöt. A remete emiatt megátkozta őt, és szárazsággal sújtotta. Rao Jodha annak érdekében, hogy megtörje az átkot, emberáldozatot mutatott be: élve eltemetett egy embert, akinek családjáról azonban életük végéig gondoskodott.


Az erőd falai 36 méter magasak, 21 méter szélesek és hét kapu őrzi. A robosztus falak rejtik a királyi szállásokat és egy gyönyörű kertet. Az erőd ma már múzeumként funkcionál, ahol megtekinthetjük a 15.000 darabból álló királyi gyűjteményt. Számtalan fegyvert, ágyút, kardot, festményt, hangszert, bútort, valamint ruhákat és turbánokat csodálhatunk meg a lenyűgöző és különleges nyolcszögletű trón mellett. A királyi szállások közül kiemelkedik a Gyöngyök palotája és a Pillantások palotája, ahonnan a király felesége követte az udvar eseményeit.


Az erődhöz már csak azért is érdemes ellátogatni, mert gyönyörű látványt nyújt nappal és este kivilágítva is, hiszen egy igazán különleges épület különféle építészeti megoldásokkal. Ezen kívül lélegzetelállító kilátásban lehet részünk, hiszen az erődből belátható szinte egész Jodhpur, amely kékszínű házaival és épületeivel igazán érdekes és üde színfoltja egész Indiának.


43 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page